niedziela, 25 maja 2014

Tarta cztery sery

Tarta ta powstała pod wpływem inspiracji pizzą serową. Zależało mi na uzyskaniu podobnego efektu smakowego oraz skróceniu czasu przygotowania potrawy. Mix serów oraz gotowe ciasto francuskie zapewniły mi ten efekt. Uzyskałam pachnącą i trochę ciągnącą się tartę w niecałe 30 minut. 
Tarta jest aromatyczne z uwagi użycie różnych serów oraz pięknie wygląda. czyli aromat estetyka w jednym.
czas przygotowania - 25 minut
SKŁADNIKI (mała tarta o średnicy 20cm, 2 porcje):
- ciasto francuskie
- 2 jajka
- 1 łyżka śmietany 12%
- 10dag sera camembert
- 5dag żółtego sera
- 10dag mozarelli
- 5dag sera gorgonzola
- przyprawy - sól, pieprz
-  kilka gałązek tymianku
Włączamy piekarnik na 180C, a następnie przygotowujemy sery. Camembert i mozarellę kroimy na plastry, gorgonzolę kroimy na nieduże kawałki, a żółty ser ścieramy na tarce (małe oczka). Teraz kolej na masę jajeczną - jajka mieszamy ze śmietaną oraz doprawiamy solą i pieprzem. Formę do tarty natłuszczamy i wykładamy ciastem francuskim. Na ciasto wylewamy masą jajeczną. Następnie wykładamy kolejno sery - camembert, mozarellę i gorgonzolę. Na koniec całość posypujemy tartym żółtym serem.
Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 15 minut. Ważne, aby ciasto francuskie ładnie się przyrumieniło, a sery roztopiły się. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy listkami tymianku i podajemy na ciepło.
Smacznego...
Iwona


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...