Moja miłość do awokado jest wielka i zajadam się nim często. Najczęściej jest to ciepła kanapka z pastą z awokado, do tego orzechy i żurawina i jestem w kulinarnym niebie. Przepis na kanapki był już na blogu, a znajdziecie go TUTAJ. Ale zdarza mi się kupić większą ilość awokado i wówczas mogę trochę więcej poszaleć. I tak powstają różne sałatki, również i dzisiejsza.
czas przygotowania - 20 minut
SKŁADNIKI (2 porcje):
- mix sałat
- garść szpinaku
- 1 pierś z kurczaka lub 30dag piersi z indyka lub 30dag schabu
- 1 łyżka oleju
- 1/2 awokado
- 1/2 cebuli
- średni oscypek
- 1 łyżka kiełków ze
- przyprawy - sól, pieprz
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Oprócz awokado dzisiejszą inspiracją był mix sałat w doniczce, który udało mi się kupić. Trzy rodzaje sałaty w jednym to świetny pomysł. Różne kolory i faktura gwarantują świetny efekt na talerzu.
1. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy w całości na oleju. Czas smażenia zależy od tego czy jest to kurczak, indyk czy też schab. Ważne, aby maksymalnie go skrócić (kilka minut z każdej strony) wówczas mięso pozostanie soczyste. Po usmażeniu kroimy je na kawałki.
2. Mix sałat i szpinak płuczemy i układamy na talerzu. Ocet balsamiczny mieszamy z sokiem z cytryny i polewamy nim sałaty.
3. Awokado kroimy na plasterki i układamy na sałatach.
4. Oscypka w plastrach podpiekamy na patelni (bez tłuszczu), następnie kroimy na połówki i wykładamy na sałatkę.
5. Na wierzch wykładamy cieniutko pokrojoną cebulę oraz całość posypujemy niedużą ilością kiełków.
Smacznego...
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz