Dzisiaj nie mogło być inaczej. Ostatni post dotyczył musu jabłkowo-dyniowego z kardamonem i cynamonem (przepis tutaj), więc dzisiaj pierwsza propozycja jego wykorzystania.
Kiedy nałożyłam mus do słoików pozostała mi niewielka ilość musu, która już się po prostu do nich nie zmieściła. Nie mógł się oczywiście zmarnować, tylko stał się podstawą kolejnego dania.
czas przygotowania - 25 minut (używając gotowego musu)
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 1/2 woreczka ryżu
- 4 łyżki musu jabłkowo-dyniowego (przepis tutaj)
- 1/2 łyżeczki cynamonu (do dekoracji)
Ryż gotujemy w osolonej wodzie (bez woreczka) około 15 minut i odcedzamy (nie przelewamy zimną wodą). Powinien on być miękki i lekko kleisty. Pod koniec gotowania ryżu podgrzewamy mus. Do miseczki nakładamy ryż, na górę mus i całość posypujemy delikatnie cynamonem. Podajemy na ciepło.
Do tego rodzaju dania można również wykorzystać klasyczny mus jabłkowy z cynamonem (przepis tutaj).
Smacznego...
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz