Staram się ograniczać ilość spożywanych tłuszczów, dlatego też zmniejszam ich ilość podczas przygotowywania potraw. Nie jest jednak tak, że całkowicie z nich rezygnuję. Po prostu, albo stosuję niewielką ilość tłuszczu, albo jeśli jest to możliwe to go pomijam. Stosuję wówczas papier do pieczenia i sięgam po dobrą patelnię. W ten sposób przygotowuję pierś drobiową oraz schab.
Jeśli przygotowuję mięso do sałatki, wówczas przyprawiam go jedynie solą i pieprzem i dodaję zielona pietruszkę. Natomiast kiedy robię mięso jako posiłek, wówczas marynuję go z większą ilością przypraw (papryka w proszku, cebula, chilli...).
Dzisiaj wersja podstawowa, czyli szybki schab do sałatki (mało przypraw i krótkie smażenie)
czas przygotowania - 15 minut
SKŁADNIKI (3 porcje):
- 3 kotlety schabowe
- 2-3 gałązki pietruszki
- sól
- pieprz
1. Kotlety nacinamy ostrym nożem w kratkę (jedne cięcia wzdłuż i kolejne w poprzek). Nacięcia powinny być wykonane płytko i pokrywać gęsto całą powierzchnię mięsa. Zabieg ten zastępuje klasyczne tłuczenie schabu, jak postępujemy z typowymi panierowanymi schabowymi.
2. Przyprawiamy z obu stron sola i pieprzem.
3. Na papier do pieczenia wykładamy połowę natki pietruszki. Następnie układamy kawałki schabu i na wierzch resztę zielonej pietruszki.
4. Składamy papier na połowę i przekładamy na rozgrzaną patelnię.
5. Smażymy bez użycia tłuszczu po około 3 minuty z każdej strony. Obracając
mięso na druga stronę przekładamy całość, łącznie z papierem.
6. Po zakończeniu smażenia usuwamy zieloną pietruszkę i możemy podawać.
UWAGI:
Dobrze jest również zawinąć papier, w którym pieczemy mięso, w szczelną sakiewkę. Wówczas wszystkie powstałe soki zostaną zatrzymane i mięso będzie jeszcze bardziej soczyste. Najlepiej wówczas każdy kawałek zawinąć w osobną kieszonkę z papieru.
A sałatka, do której przygotowałam mięso już niedługo. Ale wcześniej jeszcze pojawi się dressing.
Smacznego...
Iwona
Schabu w papierze jeszcze nie robiłam, bardzo ciekawa propozycja :) Na pewno wypróbuję :) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń