piątek, 22 kwietnia 2016

Zielone, wiosenne smoothie z roszponką

Tą witaminową bombę polecam szczególnie na śniadanie. Szczerze mówiąc jest to inna wersja dotychczasowego śniadania typu płatki owsiane + owoce. Wiosna niesie zmiany i organizm domaga się czegoś innego. Ewidentnie przeszła mi ochota na owsiankę, a w jej miejsce weszły rozmaite odmiany koktajli owocowych i owocowo-warzywnych. W zależności od pory dnia ich skład się zmienia. Ale na śniadanie zdecydowanie polecam koktajl typu płatki owsiane + owoce. A jako element zmiękczający płatki polecam ciepły wywar z oczyszczającego ostropestu plamistego.
SKŁADNIKI (1 porcja ok 300ml):
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżeczki ostropestu plamistego
- 1 banan
- 1/4 ananasa
- garść roszponki
- ok 100ml wody mineralnej
  • Ostropest przekładamy do małego garnuszka, zalewamy ok 1/2 szklanki wody i gotujemy 10 minut. Napar przelewamy przez sitko, aby uzyskać sam płyn.
  • Płatki przekładamy do blendera, zalewamy naparem z ostropestu i pozostawiamy na ok 5 minut, aby płatki zmiękły.
  • Obieramy owoce i kroimy na kawałki. Owoce, umytą roszponkę i wodę przekładamy do blendera i całość miksujemy aż smoothie uzyska jednolitą, gęstą, ale płynną konsystencję.
UWAGA:
Aby smoothie miało odpowiednią konsystencję regulujemy to ilością płynu. Może to być większa ilość wody mineralnej lub naparu z ostropestu (nie zmieniamy ilości ostropestu, tylko zalewamy większą ilością wody).
Smacznego
Iwona



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...