SKŁADNIKI:
- 250g płatków owsianych
- 100g dowolnie wybranych składników (orzechy, migdały, słonecznik łuskany, żurawina, rodzynki)
- 50-100g owoców (morele, kandyzowane mango lub papaja)
- 3 łyżki miody
1. Bakalie pokroić lub rozdrobnić przy użyciu blendera.
2. Miód lekko podgrzać.
3. Wszystkie składniki wymieszać w misce.
4. Mieszankę wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Piec w piekarniku w temperaturze ok 140C przez 20-25 minut.
UWAGI:
- Podczas pieczenia bardzo ważne jest, aby co jakiś czas przemieszać musli w celu równomiernego prażenia wszystkich składników.
- Nie można dopuścić do przesuszenia, ponieważ musli zrobi się zbyt twarde, a tym samym niesmaczne.
- Po zakończeniu wyciągnąć blachę z pieca i wystudzić mieszankę.
- Kiedy musli przestygnie należy przełożyć je do szczelnego pojemnika, ponieważ zbyt długie przetrzymywanie go bez przykrycia również może wpłynąć na jego przesuszenie.
Musli podaję z ciepłym mlekiem. Może również być podawane z jogurtem lub zajadane samo.
Smacznego...
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz