poniedziałek, 22 września 2014

Ciasto drożdżowe wyrastające w lodówce

Dzisiejszy post to kolejny wpis w STREFIE RODZINNEJ, tym razem ciasto pieczone przez mojego męża Marka. Mogę stwierdzić, że jest to czysta przyjemność dla mnie, bo nie dość że nie muszę sama piec, to jeszcze mogę delektować się pyszną drożdżówką. Polecam ją szczególnie na drugie śniadanie. Do tego mała kawka, świeże owoce i nic więcej nie trzeba:) Można również ukroić kawałek jak plasterek chałki, posmarować masłem i podać ze szklanką mleka.
Drożdżówka kojarzy mi się zdecydowanie z pieczeniem na blaszce. Jednak my mamy zapotrzebowanie na mniejszą ilość i dlatego wybieramy średniej wielkości keksówkę. Proporcje składników dostosowane są do keksówki o wymiarach ok 22 x 12cm i w odniesieniu do oryginalnego przepisu (duża blacha) jest to 1/2 porcji.
czas przygotowania - 2,5h (przygotowanie, wyrastanie, pieczenie)
SKŁADNIKI (keksówka 22 x 12cm):
CIASTO:
- 250g mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 25g drożdży
- 1/8 kostki margaryny lub masła
- 1 łyżeczka octu
- 1/8 szklanka cukru
- 1 jajko
- kilka kropli olejku zapachowego do ciasta (dowolny - waniliowy, śmietankowy...)
- garść żurawiny (opcjonalnie)

KRUSZONKA:
- 1/8 kostki margaryny
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu

1. Podgrzewamy mleko (powinno być lekko ciepłe), roztapiamy margarynę/masło i częściowo studzimy (tłuszcz powinien być ciepły, ale nie gorący), rozkruszamy drożdże, przygotowujemy 1 łyżeczkę cukru. W małych naczyniu (miska, kubek) łączymy przygotowane składniki, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy ocet.
2. Do miski wsypujemy mąkę i cukier. Jajko roztrzepujemy widelcem, dodajemy kilka kropli olejku zapachowego i wlewamy do mąki z cukrem. Następnie dodajemy  mieszankę drożdży, mleka, tłuszczu, cukru i octu. Całość mieszamy łyżką ok 2-3 minut do połączenia wszystkich składników.
 3. Miskę z ciastem przykrywamy i odkładamy do lodówki na 1h do wyrośnięcia:)
Ciasto w lodówce naprawdę wyrasta, a oto efekty.


4. Pod koniec wyrastania przygotowujemy blachę - smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.
5. Przygotowujemy kruszonkę - margarynę, cukier, mąkę i cynamon przekładamy do miski, najpierw siekamy nożem, a później zagniatamy ręką, aż do połączenia składników.
6. Ciasto przekładamy na blaszkę, wygładzamy łyżką zwilżoną wodą. Jeśli dodajemy żurawinę, to należy wyłożyć ją bezpośrednio na ciasto jeszcze przed nałożeniem kruszonki. W ten sposób nie ulegnie ona przesuszeniu. Wierzch ciasta posypujemy kruszonką. Następnie odkładamy ciasto na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia.


 
 7. Pieczemy w temperaturze 180C przez około 45minut. Pod koniec pieczenia zerkamy na ciasto, aby uniknąć mocnego zrumienienia. W razie potrzeby możemy trochę obniżyć temperaturę. Na koniec sprawdzamy ciasto patyczkiem i jeśli jest suchy możemy wyciągać z piekarnika.


 U nas trochę trudno odczekać, aby ciasto wystygło bo w domu pięknie pachnie i już chcemy degustować. Więc niestety próbujemy jeszcze ciepłe.


 
 UWAGA:
- Podwajając ilość składników można upiec klasyczną blachę ciasta.
- Ciasto nie jest specjalnie słodkie. Dlatego też można zwiększyć ilość cukru.
- Ciasto można mrozić. Należy je szczelnie owinąć, aby nie przesiąknęło żadnymi zapachami. Najlepiej zrobić to w mniejszych porcjach, aby szybciej i częściej cieszyć się jego smakiem.

Źródło:
gotuj.skutecznie.tv - Puszysta drożdżówka z cynamonową kruszonką
http://gotuj.skutecznie.tv/2010/10/puszysta-drozdzowka-z-cynamonowa-kruszonka-i-lukrem-maslanym/

Smacznego...
Iwona

2 komentarze:

  1. mmmniam! wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pysznie wygląda i smakuje. Niezbyt słodkie, proste - same zalety:) Świetne jako proste ciasto, a przede wszystkim u nas funkcjonuje jako drugie śniadanie!

      Usuń

Wystąpił błąd w tym gadżecie.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...