wtorek, 18 czerwca 2013

Rękaw cukierniczy - jak używać

Poprzednio pisałam o tylkach cukierniczych i formach ozdabiania, więc tym razem w ramach uzupełnienia kilka informacji o rękawach cukierniczych. Nazwy dla nich bywają różne - rękawy, worki, woreczki...

Najważniejsze, aby spełniały swoją rolę, czyli umożliwiały:
- wyciskanie różnego rodzaju mas cukierniczych,  lukrów
- formowania ciasteczek
- ozdabianie ciast i tortów
- aplikowanie farszu (faszerowanie jajek).


Najprostszą wersją rękawa jest ten zrobiony własnoręcznie. Musi on mieć stożkowaty kształt i dwa otwory - mały nasadzany na tylki oraz duży do nakładania mas. A materiał ? Mamy dwie opcje - woreczek lub papier do pieczenia.
1. Bierzemy woreczek do mrożenia żywności (zwykły woreczek foliowy będzie trochę za mały sztywny) . Odcinamy w nim jeden z rogów tworząc tym samym mały otwór.
2. Bierzemy kawałek papieru do pieczenia i zwijamy / rolujemy go tak aby otrzymać tutkę z dwoma rodzajami otworów (małym i dużym).
Ten rodzaj rękawów sprawdza się w sytuacjach awaryjnych, kiedy używany przez nas rękaw  uległ zniszczeniu lub kiedy pieczemy bardzo sporadycznie.

Rękawy jednorazowe - to kolejna możliwość. Ich podstawowa zaleta to niska cena. Dodatkowo nie musimy przejmować się myciem, tylko po użyciu wyrzucamy rękaw. W stosunku do rękawów  własnoręcznie wykonanych z woreczka foliowego są bardziej trwałe. Zazwyczaj nie mają one przygotowanego małego otworu. Samemu odcina się końcówkę i można zabrać się do pracy. Prosty wzór, tak zwany "wężyk" uzyskamy nawet bez zastosowania tylków. Natomiast po ich zamocowaniu możemy możemy wykonywać różne, bardziej skomplikowane wzory.


Rękawy wielorazowego użytku - materiałowe lub silikonowe. Zdecydowanie trwalsze niż rękawy jednorazowe, ale również i droższe. Można je wielokrotnie używać. Rękawy materiałowe (tekstylne) mogą wykazywać tendencję do przeciekania, czego nie doświadczymy przy rękawach silikonowych. I jeszcze jedna różnica - rękawy tekstylne pierzemy w pralce, natomiast silikonowe w zmywarce, co zdecydowanie ułatwia ich czyszczenie.

Podsumowując najbardziej polecane są rękawy silikonowe. 

Oto plusy ich użytkowania:

- są bezwonne oraz nie chłoną zapachów, a tym samym pozostają neutralne dla produktów, których będziemy w nich używać
- elastyczne, trwałe, nie ślizgają się w rękach
- wytrzymałe zarówno na niskie jak i wysokie temperatury (od -40C do +230C), wobec czego można aplikować zarówno zimne jak i ciepłe farsze, masy
- nadają się do mycia w zmywarce, generalnie bardzo łatwe do wyczyszczenia przy myciu ręcznym używając zwykłych środków myjących (w przypadku zastygnięcia mas typu lukier można włożyć rękaw do zamrażarki, wówczas po krótkim łatwo będzie można je wykruszyć)
- wodoodporne, odporne na tłuszcz.

Występują w różnych rozmiarach - 30cm, 40cm, 45cm, 50cm, 60cm.

JAK UŻYWAĆ W POŁĄCZENIU Z TYLKAMI:


Kiedy będziemy używać tylko jednej tylki do wkładamy ją do środka rękawa przed nałożeniem do niego masy / farszu.



Jeśli natomiast będziemy zmieniać tylki w trakcie pracy należy zastosować adapter, który często występuje w komplecie z tylkami. Adapter składa się z dwóch elementów - właściwej części zwanej adapterem oraz pierścienia mocującego.



Adapter wkładamy do wnętrza rękawa, natomiast tylkę zakładamy na jego zewnętrze i ostatecznie całość łączymy pierścieniem.






Całość łączymy pierścieniem, otrzymując stabilny, gotowy do pracy zestaw.
Chcąc wymienić tylkę na inny rodzaj odkręcamy pierścień i możemy dokonać wymiany.






A teraz już można zabrać się do pracy.
Iwona






Rękaw cukierniczy 30cm pomarańczowy, Kitchenform
cena produktu: 21,00 PLN
Rękaw wykonany z 100% platynowego silikonu.
Silikonowy rękaw Kitchenform ma wiele zalet:

Jest bezwonny i sam nie chłonie zapachów, nie wpływa na żywność i nie zmienia jej smaku
Elastyczny i trwały, nie ślizga się w dłoni.........

Dostepne opcje
Rękaw cukierniczy 30cm pomarańczowy, Kitchenform, cena produktu: 21,00 PLN
Rękaw cukierniczy 40cm pomarańczowy, Kitchenform, cena produktu: 27,00 PLN
Rękaw cukierniczy 45cm pomarańczowy, Kitchenform, cena produktu: 30,00 PLN
Rękaw cukierniczy 60cm biały, Kitchenform  cena produktu: 40,00 PLN


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...