Przygotowując się do tego posta szukałam przepisu na placuszki podobne do naleśników. Znalazłam - placuszki na kefirze. W zasadzie to przepis był podobny do ciasta naleśnikowego, tylko zamiast mleka należało użyć kefir Miałam nadzieję na prezentację samego przepisu oraz placuszków wykonanych przy użyciu foremek o różnych kształtach. Jednak mój zamiar nie do końca udało się zrealizować pomyślnie. Placuszki nie do końca mi smakowały, były zbyt ciężkie, wobec tego nie mogę ich polecać.
Jednak zdjęcia wyszły dobrze i postanowiłam zrealizować tylko połowę planu, czyli pokazać wykorzystanie foremek do pieczenia różnych placuszków. Mogą to być z powodzeniem naleśniki, czy też na przykład jajka sadzone.
Foremki występują w trzech kształtach - serce, gwiazdka, miś. Wykonane są z silikonu, podobnie jak silikonowe formy do pieczenia.
Układamy foremkę na rozgrzanej i posmarowanej tłuszczem patelni i wlewamy do niej ciasto. Kiedy naleśnik będzie już z jednej strony podpieczony ściągamy foremkę i przewracamy go na drugą stronę.
Po upieczeniu dekorujemy naleśniki. Mogą to być dodatki w formie serka mascarpone i borówek amerykańskich (serce), dżemu z gorzkich pomarańczy (gwiazdka) czy też czekoladowych dropsów i syropu klonowego (miś).
Foremek można używać również do jajek sadzonych i zapewne na wiele innych sposobów. Ja wykorzystuję tylko te dwa sposoby, ale liczę na podpowiedzi :)
Pozdrawiam
Iwona
Foremki do jajek, naleśników 3szt., KitchenForm
cena produktu: 11,00 PLN
Niezastąpiona pomoc w Twojej kuchni.
Wyobraź sobie zachwycone miny dzieci, które poczęstujesz pachnącymi placuszkami lub jajkami sadzonymi w kształcie sympatycznego misia, gwiazdki lub serduszka!
Komplet zawiera trzy sztuki..........
fajne foremki, najbardziej podobają mi się serduszkowe naleśniki :)
OdpowiedzUsuńrewelacja, świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńFajne formy, jakie śliczne naleśniki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
i zapraszam do siebie :
http://myszkagotuje.blogspot.com
http://kosmetyczkamyszki.blogspot.com
Prosty patent, a dosyć efektowny. A serduszka są również moją ulubiona formą.
OdpowiedzUsuń