Nie wiem jak u tam u was, ale u mnie permanentny brak czasu na tydzień przed świętami. Dlatego też ratuję się prostymi i szybkimi daniami, Dzisiejsza propozycja to danie makaronowe gotowe w 20 minut. Ja miałam to szczęście, że mogłam przyrządzić je z domowego makaronu, co dodatkowo podnosi jego waloru smakowe.
czas przygotowania - 20 minutSKŁADNIKI (1 porcja):
- 100g makaronu (waga przed ugotowaniem)
- 1 duża garść szpinaku
- 4 mini kulki mozzarelli
- 1 łyżeczka oleju
- 1/2 łyżki soli (do ugotowania makaronu)
- pieprz kolorowy
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie (ok. 5 minut).
2. Szpinak płuczemy i osuszamy. Dusimy go na oleju ok 2 minuty.
3. Kroimy mozzarellę na mniejsze kawałki.
4. Odcedzamy makaron i przekładamy go na patelnię do szpinaku. Dodajemy mozzarellę, mieszamy. Całość pozostawiamy na patelni do momentu, aż mozzarella rozpuści się. Przekładamy na talerz i podajemy na ciepło.
Na samym końcu proponuję posypać danie świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Iwona
Iwonko, ale mi tu czosnku brakuje :) Nie lubisz czosnku ?
OdpowiedzUsuńWyczułaś mnie :) Nie przepadam za czosnkiem. Do niedawna w zasadzie go nie używałam, a obecnie się z nim oswajam.
Usuń