Czasami dni na pograniczu wiosny i lata bywają chłodne. Mamy wówczas ochotę na nowe warzywa, ale również potrzebujemy trochę się rozgrzać. Dlatego też wzbogacając zupę rzodkiewkową imbirem i chilli łączymy wszystkie te potrzeby:)
czas przygotowania - 20 minutSKŁADNIKI (2 porcje):
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 łyżka oleju
- 0,75l bulionu
- 1/3 szklanki ryżu pełnoziarnistego
- imbir (nieduży kawałek, ok 1,5cm)
- 1/2 papryczki chilli
- przyprawy: sól, pieprz
- Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie wg wskazań producenta.
- Rzodkiewki płuczemy, oczyszczamy, kroimy na cienkie plasterki i podsmażamy na oleju ok 3 minut (do momentu lekkiego zrumienienia).
- Chilli kroimy na niewielkie kawałeczki i dokładamy na patelnię do podsmażanej rzodkiewki.
- Bulion podgrzewamy w garnku. Przekładamy do niego rzodkiewki z chilli. Ścieramy na drobnej tarce imbir i całość gotujemy ok 3 minut.
- Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
- Zupę podajemy z ryżem pełnoziarnistym.
UWAGA:
Zarówno kolor jak i smak tej zupy bardzo zależne są od bulionu. Rzodkiewki są bardzo delikatne w smaku, więc tak wiele zależy od jakości bulionu.
Smacznego...
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz