piątek, 13 maja 2016

Jak przygotować roladę biszkoptową krok po kroku używając maty do pieczenia

Rolada idealna to nie lada wyzwanie. Mięciutka, puszysta, wypełniona smakowitym kremem i wzbogacona o dodatki typu owoce czy bakalie. Świetny pomysł, a jak z realizacją? Przepis na pyszny biszkopt to jeden krok, drugi to wykonanie:) 
Dzisiaj mała inspiracja dotycząca drugiej kwestii, czyli samego wykonania przy użyciu maty do rolady (zestawu do pieczenia rolad) Lekue.
MATA DO PIECZENIA ROLAD - zestaw składa się z 3 elementów - silikonowej maty, pacy oraz DecoPena. 
- Mata do rolad z racji materiału, z którego jest wykonana zastępuje formę oraz papier do pieczenia. Nie wymaga natłuszczania, a ciasto bardzo łatwo od niej odchodzi. Na brzegach jest wykończona wyższym rantem co zapobiega wypływaniu ciasta. Dodatkowo jak każda forma silikonowa jest łatwa w czyszczeniu.
- Szeroka packa służy do rozprowadzania płynnego ciasta oraz do nakładania i wygładzania kremów.
- DecoPen ułatwi efektowne wykończenie rolady. Wyposażony jest on w dwie końcówki do dekoracji. Można nim wykonywać wzory z płynnej czekolady, czy też kremu.

JAK PRZYGOTOWAĆ ROLADĘ Z MATĄ DO PIECZENIA ROLAD (zestaw 3el) LEKUE:

1. Przygotowanie ciasta
Najlepszy przepis na ciasto ma każda pani domu. Ten jedyny i  wypróbowany. Jeśli nie, to zawsze można poszperać w sieci. Jest tam sporo inspiracji i podpowiedzi:) Jeden z przepisów poniżej. Dzisiaj skupiamy się na technice. Kiedy ciasto zostanie już przygotowane przelewamy go na matę i równomiernie rozprowadzamy.

2. Pieczenie i studzenie
Pieczemy w piekarniku około 20 minut. Pilnujemy, aby ciasto ani się nie spiekło ani nie wysuszyło. Aby rolada dobrze się zwijała powinna być cienka, miękka i elastyczna. Spieczony biszkopt będzie się łamał podczas zwijania.
UWAGA -  po wyciągnięciu biszkopta z piekarnika przykrywamy go wilgotną ściereczką i zwijamy w roladę. Odstawiamy do wystygnięcia na około 40 minut.

3. Nakładanie kremu.
Po wystygnięciu ciasta rozwijamy go i teraz możemy nałożyć krem lub bitą śmietanę. Aby rolada ładnie się prezentowała ważne jest równomierne rozprowadzenie nadzienia. To zadanie ułatwi szeroka packa.



4. Formowanie rolady.
Zwijanie rolady przy użyciu maty to prosta sprawa. Mata jest elastyczna i łatwo formuje się roladę. Dodatkowo upieczone ciasto nie przywiera do niej, co może się zdarzać przy stosowaniu papieru do pieczenia.

5. Dekorowanie
To chyba najmilsza część pieczenia. Możemy pofantazjować i każda rolada będzie wyglądać inaczej. Ciasto można w całości pokryć kremem lub też wykonać wzorki z czekolady. Tą pracę zdecydowanie ułatwi DecoPen.






 
Kilka praktycznych uwag na temat pieczenia i maty do rolad znajdziecie u Magdaleny z Domowa Cukierenka. Jej przepis na ROLADĘ CZEKOLADOWĄ Z WIŚNIAMI I ALKOHOLEM został przygotowany z użyciem maty do rolad Lekue

www.strefaulubiona.pl

Mata do rolad marki Lekue dostępna jest w dwóch opcjach:
http://www.strefaulubiona.pl/mata-do-rolad-p-2307.html



Mata do rolad 
Cena: 59,00 PLN



Silikonowa mata z rantem do przygotowywania i pieczenia rolad....
 







http://www.strefaulubiona.pl/zestaw-do-pieczenia-rolad-3-elementy-p-2309.html



Zestaw do pieczenia rolad 3 el

Cena:  152,00 PLN



Zestaw do pieczenia rolad
Dla początkujących i profesjonalistów, do rolad słodkich i wytrawnych...






Pozdrawiam
Iwona

5 komentarzy:

  1. Nigdy nie potrafiłam czegoś takiego zrobić i Twój instruktaż z pewnością mi się przyda!
    Dzięki i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy produkt. Muszę kupić sobie taką matę, bo szczerze nigdy nie robiłam rolad, ponieważ zawsze się bałam, że nie zwinie się ładnie, a tu widzę, jakie to jest proste :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. A robienie rolad naprawdę nie jest trudne:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...