sobota, 13 lipca 2013

Deska serów - eksplozja smaku i coś dla oka

Pomysł rodem z Francji (plateau de fromage) na przystawkę, sycące danie lub tak jak serwuję ja - przedłużenie kolacji z przyjaciółmi (po daniu głównym). Świetnie komponuje się z winem, ale to już inny temat. Dzięki różnorodności smaków zaspokoi różne podniebienia. Mam również nadzieję, że nacieszy oczy moich gości.



Aktualnie można wybierać w tak dużej ilości serów, że daje to bardzo wiele możliwości stworzenia swojej własnej kombinacji. Ważne, aby połączyć sery o odmiennych smakach (ostre i łagodne), wyglądzie (żółte i pleśniowe) oraz wyprodukowane z różnych gatunków mleka (krowie, kozie, owcze). Najczęściej podaję od 3 do 5 gatunków sera.

Miksuję sery nasze, polskie (np. żółty ser czy camembert) oraz włoską mozzarellę czy parmezan. I zazwyczaj goście degustują każdego po trochę.
Czasami dodaję jakiś dip. Tym razem jest to dżemik z kawałkami moreli - słodko kwaśny akcent.


Można również przybrać deskę owocami. Będą zarówno ją dekorowały, jak i będą słodkim przerywnikiem w serowej degustacji. Świetnie będą również pasowały wszelkiego rodzaju orzechy, migdały, morele suszone i wiele innych.


Deskę zawsze przygotowuję wcześniej, przykrywam folię i odkładam do lodówki. Wyciągam około godziny przed podaniem, aby osiągnęły temperaturę pokojową.

Podaję sery  w dowolnym układzie, zdaję się na jedynie na walory estetyczne, a resztę pozostawiam gościom. Ale można przez sposób ich ułożenia zasugerować kolejność spożycia. Począwszy od serów łagodnych, delikatnych w smaku poprzez bardziej aromatyczne, aż do ciężkich, pleśniowych które najbardziej wpłyną na nasze kubki smakowe.

Sery podajemy na zwykłych deskach drewnianych, deskach z łupka kamiennego lub dowolnej paterze czy talerzu. Najważniejsze są sery, ich wygląd i oczywiście smak.
W celu ułatwienia gościom degustacji potrzebne są noże, które ułatwią krojenie serów na kawałki, zarówno tych miękkich jak i twardych. Niektóre deski wyposażone są w tzw. gilotynkę która również może ułatwić krojenie. W przypadku gotowych zestawów do sera w komplecie z deską są również noże.

Sery lubią towarzystwo:) Najlepsze będzie świeże pieczywo np. bagietka i oczywiście wino.

Życzę miłej i smacznej degustacji.
Iwona


2 komentarze:

  1. Deska serów - przepyszna przystawka... A jak ślicznie u Ciebie podane ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam znajomych, z którymi zawsze kolację kończymy deską serów. Wszyscy jesteśmy wówczas zachwyceni:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...