sobota, 7 grudnia 2013

Gulasz z serduszek drobiowych

Kontynuując temat ostatniego szaleństwa w kuchni czas na zapowiadany gulasz z serduszek. Domowa kwaśnica oraz gulasz z serduszek drobiowych, czyli ostatni wpis i dzisiejszy, to nawiązanie do kuchni tradycyjnej. Są to przepisy wielokrotnie stosowane w mojej kuchni.

czas przygotowania - 40 minut
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 1,3-1,5kg serduszek drobiowych
- 1 łyżka greckiego jogurtu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka bazy do ciemnych sosów (przepis tutaj) - opcjonalnie
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka wegety natural (bez glutaminianu sodu)
- 2 łyżeczki mąki

1. Serduszka gotujemy w szybkowarze - opłukujemy, zalewamy wodą (woda powinna tylko zakryć serduszka), przyprawiamy solą i wegetą po ok 1 łyżeczce (soli może być trochę mniej), gotujemy ok 12 minut.
2. Po ugotowaniu wyciągamy serduszka, oczyszczamy (odkrawamy górną część ) i przekrawamy na połówki.
3. Wywar z gotowania serduszek przecedzamy i przelewamy do garnka (ok 1l płynu).

4. Do wywaru dodajemy bazę do ciemnych sosów oraz jogurt i energicznie mieszamy trzepaczką. Następnie wrzucamy serduszka.
5. Dodajemy pieprz i majeranek i sprawdzamy smak. Sam wywar, który został wstępnie przyprawiony oraz użyta baza do ciemnych sosów (bardzo esencjonalna) powinny już wystarczyć. Jednak jeśli jest potrzeba, to ponownie dodajemy sól, wegetę czy też pieprz.
6. W szklance przygotowujemy mieszankę niewielkiej ilości wody (50-70ml)  i mąki i wlewamy ją pomału  do sosu cały czas go mieszając. Wówczas nie powstaną nam grudki, a sos będzie miał jednolitą konsystencję.

Gulasz podaję najczęściej z kaszą i kiszonymi ogórkami. Ale oczywiście pełna dowolność komponowaniu dodatków.
Smacznego...
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wystąpił błąd w tym gadżecie.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...