wtorek, 20 sierpnia 2013

Ciasto francuskie z pomidorami w dwóch wariantach

Ciasto francuskie gości po raz pierwszy na moim blogu. Pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Dzisiaj wersja wytrawna, świetna na starter przed głównym posiłkiem lub po prostu ciepła przekąska na mały apetyt. Proponuję dwie wersje francuskich kwadracików - z pomidorkami cherry i gorgonzolą oraz z suszonymi pomidorami i serem fetą.
SKŁADNIKI (ok. 10szt kwadracików):
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
-  6-8 szt pomidorków cherry
- 2-3 suszone pomidory w zalewie
- 50g sera gorgonzola
- 2 plastry sera feta
- 1 jajko
- przyprawy - sól i pieprz

1. Sprawdzamy czy ciasto francuskie jest solone, jeśli nie to po rozwinięciu z opakowania solimy. Aby ciasto się nam nie lepiło podczas obróbki podsypujemy je mąką pszenną. Następnie 2/3 ciasta dzielimy na kwadraty ok 5 cm x 5cm. Resztę ciasta kroimy na cieniutkie paseczki o szerokości ok 0,50cm. Układamy je na brzegach kwadratów i dociskamy, aby obie warstwy ciasta połączyły się. Po upieczeniu brzegi będą wyraźnie podniesione.
2. Przygotowujemy składniki na nadzienie. Mini pomidorki kroimy na ćwiartki. Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w paseczki. Oba rodzaje sera również kroimy na małe kawałki.
3. Na połowę kwadratów nakładamy pomidorki cherry oraz ser gorgonzola. Natomiast na drugą cześć ciasta nakładamy suszone pomidory i ser feta. Delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem.
4. Ciasto smarujemy jajkiem.

5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170C przez 12-15 minut.





Smacznego...
Iwona

2 komentarze:

  1. Pyszne, uwielbiam wytrawne tarty ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Również je uwielbiam. I na pewno będę próbować szukać innych połączeń smakowych. Już mam kilka pomysłów :) Pozdrawiam Iwona

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...