czwartek, 6 czerwca 2013

MELISA - właściwości i zastosowanie

Obecnie MELISA (Melissa officinalis) uprawiana jest na całym świecie, zarówno na skalę masową jak i w przydomowych ogródkach. Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Znana i wykorzystywana była już w starożytności. Wówczas ceniono jej właściwości lecznicze. Obecnie wykorzystywana jest głównie w ziołolecznictwie. Roślina wieloletnia, dorasta do ok. 60cm, liście melisy mają sercowaty kształt i karbowane brzegi.




Wykorzystanie MELISY jako rośliny leczniczej :
- działanie uspakajające przy stanach pobudzenia nerwowego, depresji, bezsenności
- działanie uspokajające w stosunku do przewodu pokarmowego (zmniejsza wzdęcia, pomaga przy rozstroju żołądka)
- obniża temperaturę ciała podczas gorączki
- łagodzi zranienia, ukąszenia owadów oraz opryszczkę (maść z melisy)
- łagodzi ataki kaszlu i alergii (inhalacje)

Wykorzystanie MELISY w kuchni:
- najczęściej spożywana jest w formie herbatki tzw. uspokajającej
- z uwagi na lekko cytrynowy aromat liści stosowana do dekoracji potraw
- wykorzystywana do produkcji likierów

Wykorzystanie MELISY w kosmetyce:

- składnik mieszanek ziołowych stosowanych do tonizujących kąpieli
- składnik kosmetyków przy problemach z przetłuszczaniem się włosów lub cery







CIEKAWOSTKI:
 - MELISA określana jest jako roślina miododajna. Już w starożytności zauważono, że jest ona lubiana przez pszczoły, dlatego też wnętrze nowego ula zalecano nacierać świeżą melisą, co miało gwarantować zagnieżdżenie się pszczół.
- MELISA, to z j.greckiego pszczoła.
- Do Europy (Hiszpania) została przywieziona przez Arabów w X wieku. Początkowo stosowana była w kuchni oraz w praktykach magicznych.
- Chętnie hodowana przez mnichów, którzy produkowali z niej nalewki.
- Obecnie trwają prowadzi się badania nad zastosowaniem MELISY w leczeniu choroby Alzheimera, z uwagi na jej działanie na proces uczenia się i zapamiętywania.



HERBATA Z MELISY
Herbata z melisy dostępna jest prawie w każdym sklepie spożywczym - w formie tzw. herbatki ekspresowej. Można jednak pokusić się o zasadzenie jej w ogrodzie i suszenie jej listków (informacja na temat suszenia melisy znajduje się w poście z 4 czerwca 2013 - MELISA od domowego ogródka do herbatki uspokajającej). Herbatka ma działanie uspokajające.
Cudowne właściwości  herbatki z melisy wynikają z zawartych w niej olejków eterycznych. Dlatego też ważne jest, aby parząc herbatkę przykryć filiżankę.
Sposób parzenia - ok. 1,5 łyżki suszonej melisy lub 1-2 torebek herbatki ekspresowej zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.
Zalecana dzienna ilość - 2-3 filiżanek.

WYWAR Z MELISY (STOSOWANY DO KĄPIELI)
Działa odświeżająco, ściągająco na skórę, reguluje działanie gruczołów łojowych przy problemach z przetłuszczającymi się włosami, łagodzi podrażnienia po ukąszeniach owadów.
Sposób parzenia - ok 10 łyżek suszonej melisy należy zagotować w 1litrze wody. Odstawić na 10 minut, a następnie przecedzić. Przygotowany wywar wlać do kąpieli.


5 komentarzy:

  1. Ja często piję melisę ale jak potrzeba czegoś mocniejszego to zażywam forstres. Poza melisą zawiera magnez i działa bardzo szybko. Nie raz mi pomógł uspokoić nerwy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja często popijam melisę wieczorem. Po prostu bardzo ją lubię:)

      Usuń
  2. A ja :) wrzucam melistę (nie za dużo) do wyciskarki razem z grejfruitem lub ananasem - kapkę mięty do tego (świeżej oczywiście) i tego smaku już się nie zapomni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owoce + melisa i mięta to super sprawa. Generalnie zioła typu melisa, bazylia cz też mięta goszczą w mojej kuchni bardzo często. Ostatnio używam je koktajli i smoothies:)

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Wystąpił błąd w tym gadżecie.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...