poniedziałek, 9 maja 2016

Pulled pork - szarpana wołowina

Tym razem obiecuję super mięsną ucztę. Muszę przyznać, że przygotowuje się ją dosyć długo, ale nie jest to nic skomplikowanego. Tego typu mięso wymaga długiego czasu pieczenia w niskiej temperaturze. Dzięki takiej obróbce jest bardzo kruche. Powinno się piec tak długo, aż będzie można widelcem podzielić go na kąski, powinno się pod lekkim naciskiem rozpadać. Tym razem nie otrzymujemy eleganckiej pieczeni, którą pokroimy na równiutkie kawałki. Wręcz przeciwnie - uzyskamy nierówne kawałki, a nawet strzępy mięsne.  Cóż jest to przecież szarpana wieprzowina. Ale ten smak i aromat! Obiecuję, że nie będziecie żałować. Sprawdziłam wraz z domownikami i gośćmi i nie było ani jednej oznaki niezadowolenia, wręcz przeciwnie mięsko dziwnie szybko znikało:) 
A jak podawać pulled pork ? Osobiście, aby pokazać naturę tego dania podaję mięso na dużym talerzu i rozrywam widelcem bezpośrednio na stole. A do tego miska mixu świeżych sałat z pomidorkami koktajlowymi i odrobiną oliwy z oliwek lub aromatyzowanym sosem balsamicznym, bądź sałatka colesław.  
Bardziej klasyczna wersja podania pulled pork to nałożenie go do przekrojonej bułki. Powstaje wówczas solidna kanapka, jeśli tak można ją nazwać:)
Aby było ciekawiej opierałam się na przepisie P. Kucharskiego z książki "Chleb, domowa piekarnia". Cóż, taki dodatek do chleba:) W sieci znajdziecie mnóstwo przepisów na pulled pork. Różnią się one marynatą oraz temperaturą i czasem pieczenia. Zawsze warto zwrócić uwagę na wagę mięsa w danym przepisie. Moja porcja jest nieduża, więc jeśli ją zwiększycie, to i czas pieczenia wydłuży się.
czas przygotowania - marynowanie 8h + pieczenie 4h
SKŁADNIKI:
- 1kg łopatki wieprzowej
MARYNATA
- 1,5 łyżki soli
- 1 świeżo zmielonego łyżka pieprzu
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 gałązki tymianku
- 3 łyżki octu winnego
- 2 łyżki oliwy

  • Wszystkie składniki marynaty zmiksować na jednolitą pastę.
  • Mięso natrzeć marynatą i odstawić do schłodzenia na całą noc (8h).
  • Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury ok 130C.
  • Piec około 4h, a następnie wyciągnąć z piekarnika i odstawić na 15 minut, aby odpoczęło.
Podajemy na ciepło, oczywiście w formie poszarpanych widelcem kawałeczków. Smacznego:)

Smacznego
Iwona

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...