Bardzo lubię makaron. Najczęściej jadam spaghetti lub lasagne. I o tą ostatnią najczęściej padają pytania w moim domu. Kiedy będzie lasagne ? Przygotowanie lasagne jest dosyć czasochłonne, więc robię ją raczej na specjalne okazje. Dlatego też szukałam pomysłu na podobne danie, które mogłabym przygotować szybciej. Wydawało mi się, że zapiekanka będzie szybszym rozwiązaniem. Przepis znalazłam przeglądając książkę "Włoskie dania makaronowe" Gino DAcampo. Jednak z perspektywy już gotowego dania muszę stwierdzić, że różnica w przygotowaniu tych dwóch dań polega jedynie na gotowaniu makaronu farfalle (ok 10 minut) i podgotowywaniu płatów lasagne, które trwa dłużej. W obu przypadkach sos przygotowuje się dosyć długo, co jest niezbędne aby smak był naprawdę wyśmienity.
SKŁADNIKI (zapiekanka na 6 osób):
- 3/4 opakowania makaronu kokardki (farfalle)
- 1 mala cebula
- 1 marchew
- 1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej wołowo-wieprzowe)
- 2 puszki pomidorów
- 200ml bulionu (opcjonalnie)
- mozzarella
- 80g parmezanu
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- przyprawy - sól. pieprz
1. Cebulę kroimy na drobną kostkę. Marchew trzemy na tarce (drobne oczka). Cebulę i marchew podsmażamy na oliwie przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
2. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy razem około 10 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem.
3. Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy 2 godziny. Jeśli mamy do dyspozycji bulion, to możemy go dodać w czasie gotowania. Jeśli nie mamy buliony, kiedy płyn z sosu będzie nam wyparowywał możemy podlać sos wodą.
4. Po około 1,5godziny gotujemy makaron wg wskazań na opakowaniu (al dente). Następnie kroimy w plastry mozzarellę (ja miałam do dyspozycji mini mozzarelle) oraz ścieramy parmezan.
5. Gotowy sos ponownie przyprawiamy solą i pieprzem.
6. Jako pierwszą warstwę do formy żaroodpornej dajemy sos. Następnie nakładamy makaron, ponownie sos i mozzarellę. Kolejne warstwy to makaron i sos. Na końcu ponownie makaron, który posypujemy parmezanem.
Proces tworzenia zapiekanki możemy przyspieszyć mieszając makaron z sosem i w ten sposób dwie warstwy nakładamy jednocześnie.
7. Przed włożeniem zapiekanki do piekarnika wykładamy na górę masło.
8. Pieczemy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 170C. Potrawa powinna zacząć wrzeć, a na powierzchni powinny pojawić się bąbelki.
9. Podajemy bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika.
Smacznego...
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz