piątek, 16 sierpnia 2013

Placuszki z jabłkami

Po paru dniach wakacyjnego wytchnienia i kolejnych do ogarnięcia się po powrocie, w końcu znalazłam czas na kulinarne działania.
Może dla wielu osób klasyczne placuszki z jabłkami są standardowym daniem, ale w moim domu potrawy mączne goszczą rzadko, dlatego też i takie placuszki nie pojawiały się na moim stole. Ale czas to zmienić, czas na urozmaicenia. Dlatego też różne placki będą pojawiać się w moim menu. Te, które proponuję dzisiaj zdobyły 3 głosy aprobaty na 4 domowników, czyli całkiem nieźle. Oczywiście najważniejsze, że zyskały moje uznanie, bo bez niego nie byłoby dzisiejszego przepisu.




SKŁADNIKI (4 porcje, ok 16 placuszków):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki cukru
- skórka otarta z połowy cytryny
- sok z połowy cytryny (można z niego zrezygnować lub dać mniej)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jabłka
- olej do smażenia

1. Rozdzielamy białka od żółtek. Białka odkładamy  (pianę ubijemy później). Żółtka miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy kolejne składniki: otartą skórkę i sok z cytryny, mleko, mąkę, proszek do pieczenia. Wszystko razem miksujemy.
2. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli, aż do uzyskania sztywnej piany. Dodajemy ją do wcześniej przygotowanego ciasta i delikatnie mieszamy.
3. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby możemy go rozrzedzić dodając mleko lub zagęścić dodając mąkę.
3. Myjemy jabłka i kroimy je na na średniej wielkości kawałki/kostkę. Nie muszą być one zbyt małe, ponieważ w czasie pieczenia i tak bardzo zmiękną i zmienią swój wygląd. Pokrojone jabłka wrzucamy do ciasta i delikatnie mieszamy.



4. Placuszki smażymy na oleju na złoty kolor.

Po usmażeniu układamy placuszki w stosik, aby dłużej utrzymały ciepło.
I jeszcze kwestia podania. Mi smakowały same bez dodatków, ponieważ bardzo odpowiadał mi kwaskowy smak jabłek. Ale reszta rodziny wolała je z cukrem pudrem i odrobiną słodkiego kakao.
Myślę, że wszelkiego rodzaju sosy owocowe lub po prostu miód będą do nich również świetnie pasowały.



Smacznego...
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...