piątek, 9 sierpnia 2013

Sałatka z fasolką szparagową, roszponką i kurczakiem

Lekka, ale sycąca sałatka - w sam raz na letni obiad. Tym co mi w niej najbardziej smakuje to kwaskowy element owocowy (porzeczki) oraz słodki miodowy sos.


SKŁADNIKI (dla dwóch osób):
- sałata roszponka (2 garście)
- 200g fasolki szparagowej
- 1 pierś z kurczaka
- trochę porzeczki (ok garści)
- owoce goji (ok 30szt)
- sól

SOS:
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- szczypta mielonego pieprzu

1. Fasolkę szparagową płuczemy, kroimy i gotujemy na parze ok 15 minut.
2. Pierś z kurczaka odrobinę solimy i chwilę podsmażamy.
3. Płuczemy roszponkę i wykładamy na talerz.
4. Druga warstwa to fasolka szparagowa.
5. Podsmażoną pierś z kurczaka kroimy na paseczki i układamy jako trzecią warstwę sałatki.
6. Dodajemy owoce - porzeczki i jagody goji.
7. Przygotowujemy sos - w osobnej miseczce łączymy wszystkie jego składniki (miód, ocet balsamiczny i pieprz). Polewamy sosem sałatkę.
Smacznego...
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wystąpił błąd w tym gadżecie.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...