SKŁADNIKI (dla 2 osób):
- roszponka (ok. 2 garście)
- 2 pomidory ( czerwony i pomarańczowy)
- 3 plastry sera feta
- 100g wędzonego boczku
- 2 jajka
- szczypta soli
SOS:
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz
1. Czyścimy, myjemy roszponkę i układamy z niej pierwszą warstwę sałatki.
2. Pomidory kroimy w średniej wielkości kawałki i układamy na roszponce.
3. Tak samo kroimy fetę i również kładziemy na sałacie.
4. Boczek kroimy na słupki i podsmażamy.
5. Na drugiej patelni smażymy jajka sadzone (lekko solimy).
6. Zanim boczek i jajka będą gotowe przygotowujemy sos - mieszamy wszystkie składniki i polewamy sałatkę przed dodaniem boczku i jajka.
7. Wersja widoczna na zdjęciu powyżej mogłaby już być uznana za gotową, szczególnie w przypadku mniejszego apetytu. Ale dla mnie, brakuje boczku i jajka sadzonego. Nakładamy go na górę sałatki.
Smacznego...
Iwona
StrefaUlubiona trafia do kategorii obserwowanych blogów. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPycha, potwierdzam, że taka sałatka jest dość sycąca, czasami przygotowuję podobną :)
OdpowiedzUsuń