czwartek, 5 września 2013

Zapiekanka z ziemniaków, szpinaku, gorgonzoli i salami

Dzisiaj zaczynam od informacji o uruchomieniu funpage Strefy Ulubionej. Dzisiaj staruję i zapraszam do odwiedzin i oczywiście polubienia mojego fb.
www.facebook.com/strefaulubiona.blog

Przygotowując tę zapiekankę wiedziałam tylko, że podstawą będą ziemniaki, a reszta składników została wybrana z tych dostępnych aktualnie w lodówce. Salami nie gości u mnie często, więc akurat udało się, bo idealnie skomponowało się z resztą składników. Natomiast gorgonzola i szpinak to stali bywalcy mojej lodówki. Zastosowanie gorgonzoli pozwoliło mi zrezygnować z sosu, który zawsze dodaje do zapiekanek.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 8-10 średnich ziemniaków
- 1/2 paczki szpinaku
- 10 plastrów salami
- 3 łyżki gorgonzoli (ok 100g)
- 1 mała cebulka
- 1/2 papryczki chili
- 1/2 średniej cukinii
- 2 łyżki oleju do smażenia
- przyprawy - sól i pieprz, suszone zioła (prowansalskie lub tymianek)
1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. W szybkowarze powinny się gotować ok. 7 minut, tak aby były ugotowane, ale zwarte, lekko twardawe. Nie można dopuścić aby się rozgotowały.
2. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Tak samo postępujemy z cukinią (kroimy na większe kawałki) .
3. Płuczemy szpinak i delikatnie podduszamy.
4. Salami również podsmażmy z każdej strony -  tak, aby uzyskać chrupkie plasterki.
5. Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy na duże kawałki (mogą być połówki lub ćwiartki).


6. Papryczkę chili drobno kroimy i pozostawiamy ją surową.
7. I jeszcze ser gorgonzola. Ja miałam cudowną, bardzo płynną gorgonzolę. W sklepie nakładano mi ją z wielkiego krążka po prostu łyżką. A ja dodawałam ją do zapiekanki łyżeczką. Można oczywiście użyć gorgonzoli występującej w większości sklepów w w pojemniczkach, krojoną w grube plastry. Wówczas należy pokroić ok 1/2 opakowania na małe kawałki.
8. Formę do zapiekania lekko natłuszczamy i nakładamy wszystko po kolei warstwami. Najlepiej składniki podzielić na dwie połowy i ułożyć dwie warstwy. Zaczynami od ziemniaków, następnie cebulka, cukinia, szpinak i papryczki. Na końcu gorgonzola i salami. Delikatnie przyprawiamy (sól, pieprz i zioła). I jeszcze druga warstwa składników w tej samej kolejności oraz przyprawy. Przyprawy używamy  w niewielkiej ilości, ponieważ podsmażone salami i gorgonzola są mocno aromatyczne.
9. Zapiekamy w temperaturze ok 180-200C przez 20 minut. Podajemy bezpośrednio po wyjęciu z pieca.
Smacznego...
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wystąpił błąd w tym gadżecie.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...