piątek, 18 października 2013

Placki ziemniaczane z małym dodatkiem

Bardzo lubię placki ziemniaczane, ale nie zawsze wychodziły mi idealne. Ostatnio poświęciłam trochę więcej czasu na próbowanie czego im brakuje. Wydawały mi się za mało wyraziste. Poszukując ostrego, zdecydowanego smaku przypomniałam sobie o porach, które rosną w moim ogródku. Jedna próba i świetny efekt. Ten dodatek okazał się idealny i teraz robię placki ziemniaczane w takiej wersji. Trzeba tylko uważać, aby por był jedynie dodatkiem, uzupełnił a nie zdominował smak ziemniaków. Dlatego też dodaję go w niedużej ilości.

czas przygotowania - 30 minut
SKŁADNIKI (ok.15 placków):
- 1kg ziemniaków
- 1/2 małej cebuli
- 1 mały por
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- przyprawy - sól, pieprz
- olej do smażenia

DODATKI:
- jogurt grecki
- drobno pokrojona natka pietruszki


1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Po chwili odlewamy nadmiar wody.
2. Pora i cebulę kroimy jak najdrobniej i dodajemy do ziemniaków.
3. Dodajemy jajko, mąkę, przyprawy i całość mieszamy. Uzyskane ciasto powinno być zwarte, nie wodniste. W przypadku niewłaściwej konsystencji można dodać trochę mąki lub odlać powstały płyn.

Smażymy jeden próbny placek i sprawdzamy czy jest dobrze doprawiony. Zanim zaczniemy smażyć kolejne możemy jeszcze je doprawić. Kiedy uznamy, że są gotowe smażymy kolejne placki i odkładamy je na ręczniki papierowe w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. Usmażone placki powinny być lekko chrupiące.

Placki podajemy od razu, ciepłe. Do miseczki nakładamy jogurt grecki posypanym posiekaną natką pietruszki. Można ewentualnie lekko go przyprawić solą i pieprzem. Miseczkę stawiamy obok placków i gotowe.


Oczywiście w przypadku osób lubiących placki na słodko - posypujemy je cukrem. Będą równie pyszne.

Smacznego...
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wystąpił błąd w tym gadżecie.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...