Sałatki w moim domu powstają spontanicznie. Oczywiście podstawą jest dowolny rodzaj sałaty. Później wybieram jakiś przewodni składnik - tym razem był to łosoś wędzony. Kolejny krok to przeglądnięcie lodówki i sprawdzenie jakie inne składniki mogę dodać do mojej sałatki. Zawsze szukam dodatków warzywnych i białkowych.
czas przygotowania - 15 minutSKŁADNIKI (2 porcje):
- roszponka (około garści na osobę)
- 100g wędzonego łososia (w kawałku, nie w plastrach)
- 1-2 ugotowanych jajek
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 czerwonej cebuli
- pieprz
SOS:
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1-3 łyżeczek miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
DO DEKORACJI:
- 1 łyżeczka owoców goji
- 1 łyżeczka sezamu
1. Płuczemy i oczyszczamy roszponkę i wykładamy na talerz.
2. Przygotowujemy poszczególne składniki i wykładamy je kolejnymi warstwami na sałatę. Łososia dzielimy na kawałeczki, jajka na ćwiartki, paprykę w paseczki, a cebulę w cieniutkie połówki plasterków.
3. Mieszamy wszystkie składniki sosu (ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, miód, sok z cytryny) i polewamy nim sałatkę.
4. Delikatnie pieprzymy sałatkę.
5. Posypujemy sałatkę jagodami goji oraz sezamem.
Smacznego...
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz