wtorek, 5 listopada 2013

Łosoś pieczony w piekarniku.

Ryby często goszczą w mojej kuchni i staram się jeszcze zwiększyć częstotliwość ich podawania. Dzisiejszy przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Ale oczywiście jego główną zaletą jest wyśmienity smak łososia. Uzyskujemy go dzięki krótkiemu pieczeniu pod folią oraz zastosowaniu ziół.





czas przygotowania - 25 minut
SKŁADNIKI (4 porcje po 150g):
- 4 porcje łososia po około 150g
- 3 gałązki koperku
- 8 listków szałwi
- 4 listki bazylii
- 1-2 łyżek oleju
- przyprawy - sól i pieprz

1. Piekarnik nagrzewamy do 180C.
2. Oczyszczamy łososia i usuwamy skórę. Następnie przyprawiamy go solą i pieprzem z obu stron.
3. Blaszkę lekko natłuszczamy olejem, rozprowadzamy go równomiernie pędzelkiem. Używamy część oleju, reszta potrzebna będzie do skropienia ryby.
4. Na blaszkę wykładamy koperek, a na niego łososia. Na wierzch  układamy po 2 listki szałwi oraz 1 listku bazylii. Skrapiamy olejem.
5. Całość przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do piekarnika.
6. Pieczemy przez około 12 minut. 

Po 10 minutach możemy sprawdzić rybę, aby nie dopuścić do jej przesuszenia. Dla takiej wielkości kawałków czas pieczenia powyżej 12-15 minut jest zdecydowanie za długi i ryba traci swoja jędrność, a tym samym jej smak zdecydowanie pogarsza się.

Polecam również wykorzystanie innych ziół.



Moja wersja podania łososia tym razem była bardzo prosta - duszona marchewka z groszkiem z dodatkiem odrobiny masła, cukru, soli i pieprzu. Całość zagęszczona dodatkiem 1/2 łyżeczki mąki (można pominąć).





I jeszcze mała zapowiedź. Niedługo inna wersja przygotowania łososia.

Smacznego...
Iwona



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wystąpił błąd w tym gadżecie.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...