niedziela, 26 stycznia 2014

Naleśniki Suzette

Proste i bardzo smaczne naleśniki z pomarańczową nutą. Co tu więcej mówić ? Po prostu warto spróbować.




czas przygotowania - 1 godzina
SKŁADNIKI (ok 15 naleśników):

CIASTO:
- 600ml mleka
- 200g mąki (ok 10 kopiastych łyżek)
- 2 jajka
- 1 łyżka roztopionego i wystudzonego masła
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- skóra otarta z 1/2 pomarańczy

SOS:
- 4 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki masła
- 1,5 szklanki soku  z pomarańczy (świeżo wyciskany)
- 1 pomarańcza (do dekoracji)

W odniesieniu do oryginalnego przepisu na ciasto naleśnikowe zmieniłam ilość mleka z 500ml na 600ml. Wynika to z tego, że wolę lżejsze ciasto naleśnikowe.
 
1. Wszystkie składniki ciasta przekładamy do miski i mieszamy trzepaczką, aż do uzyskania jednolitej i płynnej masy. Następnie odstawiamy ciasto na około 30 minut. 
2. Po upływie 30 minut mieszamy i zabieramy się do smażenia. Smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu (dodane masło do ciasta powinno wystarczyć) ok 1 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odkładamy na talerz jeden naleśnik na drugim i przykrywamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do naleśników). W ten sposób zarówno dłużej utrzymają ciepło jak i staną się miękkie.



Kolejny krok to wykonanie sosu i przygotowanie w nim naleśników.

3. Na patelnię po naleśnikach wsypujemy brązowy cukier i czekamy aż zacznie się karmelizować (roztopi się i zmieni kolor). Następnie dodajemy sok i mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wówczas dodajemy masło.
4. Naleśniki składamy w trójkąty. Wkładamy je do syropu pomarańczowego (maksymalnie 4 sztuki na patelnię) i podgrzewamy ok 2 minuty z każdej strony.

Podajemy gorące, od razu po ściągnięciu z patelni. 
Do przyozdobienia używamy plasterków pomarańczy.




Źródło: Anna Starmach "Pyszne 25"



Smacznego...
Iwona

4 komentarze:

  1. Nie miałam przyjemności kosztować ale jestem pewna, że musze wyprobowac :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też do tej pory nie gościły, ale już się zmieniło na dobre :) Pozdrawiam Iwona

      Usuń
  2. przepis jest godny polecenia , sama już skosztowałam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...