Proste i bardzo smaczne naleśniki z pomarańczową nutą. Co tu więcej mówić ? Po prostu warto spróbować.
czas przygotowania - 1 godzina
SKŁADNIKI (ok 15 naleśników):
CIASTO:
- 600ml mleka
- 200g mąki (ok 10 kopiastych łyżek)
- 2 jajka
- 1 łyżka roztopionego i wystudzonego masła
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- skóra otarta z 1/2 pomarańczy
SOS:
- 4 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki masła
- 1,5 szklanki soku z pomarańczy (świeżo wyciskany)
- 1 pomarańcza (do dekoracji)
W odniesieniu do oryginalnego przepisu na ciasto naleśnikowe zmieniłam ilość mleka z 500ml na 600ml. Wynika to z tego, że wolę lżejsze ciasto naleśnikowe.
1. Wszystkie składniki ciasta przekładamy do miski i mieszamy trzepaczką, aż
do uzyskania jednolitej i płynnej masy. Następnie odstawiamy ciasto na około 30 minut.
2. Po
upływie 30 minut mieszamy i zabieramy się do smażenia. Smażymy na
patelni bez dodatku tłuszczu (dodane masło do ciasta powinno wystarczyć)
ok 1 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odkładamy na talerz jeden
naleśnik na drugim i przykrywamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do
naleśników). W ten sposób zarówno dłużej utrzymają ciepło jak i staną
się miękkie.
Kolejny krok to wykonanie sosu i przygotowanie w nim naleśników.
3.
Na patelnię po naleśnikach wsypujemy brązowy cukier i czekamy aż
zacznie się karmelizować (roztopi się i zmieni kolor). Następnie dodajemy sok i
mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wówczas dodajemy masło.
4.
Naleśniki składamy w trójkąty. Wkładamy je do syropu pomarańczowego
(maksymalnie 4 sztuki na patelnię) i podgrzewamy ok 2 minuty z każdej
strony.
Podajemy gorące, od razu po ściągnięciu z patelni.
Do przyozdobienia używamy plasterków pomarańczy.
Źródło: Anna Starmach "Pyszne 25"
Smacznego...
Iwona
Nie miałam przyjemności kosztować ale jestem pewna, że musze wyprobowac :)
OdpowiedzUsuńU mnie też do tej pory nie gościły, ale już się zmieniło na dobre :) Pozdrawiam Iwona
Usuńprzepis jest godny polecenia , sama już skosztowałam
OdpowiedzUsuńI jak się tu nie zgodzić:)
Usuń