poniedziałek, 27 stycznia 2014

Tosty z pieczarkami na ostro.

W zimne wieczory może pojawić się ochota na ciepłą kolację. Wówczas proponuję przypomnieć sobie prosty przepis jakim są tosty. Wersji ich podania jest całe mnóstwo. Zazwyczaj przygotowuję je w co najmniej dwóch wersjach, bo gusty moich domowników są różne. Ja ostatnio preferuję ostre smaki, dlatego też przygotowałam i taką wersję.
czas przygotowania - 30 minut
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 4 kromki pieczywa tostowego
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka oleju
- 3 średnie pieczarki
- 1/2 papryczki chilli
- 1/2 sera z niebieską pleśnią
- przyprawy - sól, pieprz


1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 170C.
2. Obieramy pieczarki i kroimy je na plastry. Podpiekamy je na patelni na 1 łyżeczce oleju (krótko, na bardzo ciepłej patelni). Przyprawiamy solą i pieprzem.
3. Tosty smarujemy masłem i dzielimy na trójkąty.
4. Papryczkę chilli oczyszczamy i kroimy na bardzo małe kawałeczki.
5. Ser pleśniowy kroimy w cienkie plastry.
6. Przygotowujemy tosty - nakładamy pieczarki, chilli i na końcu ser.
7. Pieczemy w piekarniku przez około 8 minut (do momentu kiedy ser zacznie się lekko rozpuszczać).

Podajemy na ciepło, bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika. Jako dodatek możemy podać ketchup lub sos pomidorowy.

Tosty możemy przygotować wcześniej. Układamy je wówczas na blaszkę i przykrywamy folią spożywczą. Jak pojawią się domownicy lub oczekiwani goście wystarczy włożyć je do piekarnika i po kilku minutach możemy zasiadać do stołu.

Smacznego...
Iwona


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...