sobota, 12 kwietnia 2014

Domowy makaron - lasagne, tagliatelle

Wiem, że Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a moje potrawy są takie normalne, nieświąteczne. Po prostu wyjeżdżamy rodzinnie w tym okresie i całe kuchenne przygotowania omijają mnie w tym roku. A nasz wyjazd jest szczególny, ponieważ dostaliśmy zaproszenie na wesele właśnie w pierwszy dzień świąt. Dla nas super, tym bardziej, że będzie ono odbywać się w Zakopanem. Czyli czekają nas same przyjemności - rodzinne spotkanie, tańce i górski spacer. Cudnie!!!
Dlatego też funkcjonujemy normalnym rytmem. Dzisiejszy przepis możecie wykorzystać przez cały rok. Jest on kolejną propozycją w STREFIE RODZINNEJ, ponieważ makaron to domena mojego męża Marka.
czas przygotowania - 30 minut
SKŁADNIKI:
- 500g mąki pszennej
- 5 jajek
- szczypta soli

Zasada doboru proporcji jest banalna - na każde 100g mąki przypada 1 jajko.
A przygotowanie równie proste. Mąkę mieszamy z jajkami i solą. Możemy to zrobić w misce lub też bezpośrednio na stolnicy. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, aż do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. 
Odkładamy ciasto na 10 minut, przykrywamy ściereczką. Następnie dzielimy na dwie części i każdą z nich oddzielnie wałkujemy do grubości około 2mm. Podczas wałkowania ciasto podsypujemy mąką, aby nie kleiło się do wałka i stolnicy. Ta czynność jest chyba najmniej ciekawa i męcząca, ale cóż liczy się efekt. Musimy myśleć o swoim domowym makaronie, a nie o wałkowaniu. Podczas wałkowania powinniśmy zwrócić uwagę, aby ciasto rozwałkować na podobna grubość. oczywiście może to za nas załatwić maszynka do makaronu, ale u nas w domu króluje wałek.
Dalsze działania, czyli krojenie zależne jest od tego jaki makaron chcemy uzyskać. 
Jeśli będziemy przygotowywać lasagne wykrawamy prostokąty lub kwadraty wielkością odpowiadające naszemu naczyniu do zapiekania. Trzeba zwrócić uwagę jaki ma ono kształt, bo większość naczyń lekko rozszerza się do góry. Wówczas wystarczy wykroić kawałki ciasta o nieco zmienionych rozmiarach (mniejsze i większe).
Z 1/2kg mąki wyszło ok 11 prostokątów  wielkości ok 17cmx25cm.
 
Jeśli przygotowujemy tagliatelle (wstążki o szerokości około 1cm), to płat ciasta zwijamy w rulon i kroimy na paski o odpowiedniej szerokości.
Teraz możemy już przygotowywać konkretne danie. Lasagne przygotowana ze świeżego makaronu jest po prostu super. Tak stwierdzili znajomi, którzy jej ostatnio próbowali. Ja uwielbiam zupy z domowym makaronem lub też makaron z jakimś sosem i warzywami.
Jednak zazwyczaj przygotowujemy większą ilość makronu i wówczas odpowiednio pokrojony makaron odkładamy, aby przeschnął. Rozkładamy na stolnicy i przykrywamy ściereczkę. Na koniec przekładamy do pojemniczka, w którym będziemy go przechowywać.
Podczas krojenia makaronu pozostają nam odpady, boczki, które możemy również wykorzystać. Pieczemy je na patelni beztłuszczowej i otrzymujemy pyszne placki, tak w sam raz do pochrupania podczas przygotowywania makaronu.
I jeszcze coś na temat wałka. Podczas przygotowywania ciasta wałek z uchwytami uległ zniszczeniu, jedna z rączek odłamała się. Trzeba było sięgnąć po zapasy Strefy. I było to strzałem w dziesiątkę. Pierwszy wałek miał szerokość 22cm bez uchwytów, natomiast drugi 42cm. Okazało się że ma to wielkie znaczenie podczas wałkowania ciasta makaronowego. I teraz nie ma się co odłamać, bo jest inaczej wykonany.

Pozdrawiamy
Iwona i Marek


http://www.strefaulubiona.pl/walek-do-ciasta-drewniany-42-cm-p-2128.html
Cena: 54,00 PLN

Superszeroki wałek z idealnie gładkiego drewna
Tala to jedna z najstarszych (istnieje od 1899 r.) i najbardziej cenionych przez kucharzy marek brytyjskich produkujących akcesoria do pieczenia.







http://www.strefaulubiona.pl/pasta-machine-maszynka-do-makaronu-brandani-p-1644.html
Cena: 231,49 PLN

Maszynka do robienia makaronu. Bardzo łatwa w obsłudze.
Materiał: stal nierdzewna
Wymiary:
24x20x16H


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...