Risotto jest potrawą niezbyt trudną, ale wymagającą cierpliwości. Trzeba po prostu cały czas stać przy patelni i mieszać. I jest to podstawą sukcesu tego dania. A smak ? Najważniejsze, aby było kremowe co nam zapewni aromatyczny bulion i masło (ewentualnie dodatkowo parmezan), a reszta to kwestia dodatków. Dzisiejsza propozycja jest bardzo prosta - cukinia, chilli, cebula oraz natka pietruszki. Niewiele składników, a świetny efekt.
czas przygotowania - 30 minut
SKŁADNIKI (3 porcje):
- 200g ryżu arborio
- 1/2 cukinii
- 1/3 papryczki chilli
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- kilka gałązek natki pietruszki (ok 2-3 łyżek posiekanej)
- 1l bulionu warzywnego lub mięsnego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
1. Przygotowujemy wszystkie składniki - cebulę, chilli siekamy bardzo drobno, cukinię i natkę kroimy na większe kawałki. Pozostałe składniki (ryż, czosnek, bulion, olej i masło również wyciągamy, aby były dostępne w każdej chwili.
2. Na rozgrzanym oleju podsmażany czosnek, a następnie wyrzucamy go. Na aromatyzowanej czosnkiem oliwie podduszamy cebulę i cukinię przez około 3 minuty.
3. Na patelnię z warzywami wsypujemy ryż, chilii i połowę natki pietruszki, mieszamy i dodajemy chochlę bulionu. Cały czas mieszająć pilnujemy aby danie nam się nie przychwyciło. Kontrolujemy ilość bulionu. Kiedy zostanie wchłonięty przez ryż dodajemy kolejną porcję i powtarzamy tą czynność aż do momentu, gdy ryż będzie miękki. Jest to ok 15-18 minut i zapewne zużyjemy cały bulion.
4. Na sam koniec dodajemy drugą połowę natki pietruszki oraz masło. Mieszamy i możemy podawać.
Risotto podajemy na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu. Jego smak możemy dodatkowo wzbogacić odrobiną świeżo startego parmezanu. Jeśli mamy na niego ochotę, to dodajmy go razem z masłem, czyli w ostatniej chwili gotowania. Zarówno masło jak i parmezan rozpuszczą się w momencie i serwujemy !!!
Smacznego...
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz