środa, 30 kwietnia 2014

Po prostu kluski leniwe

Po dwóch przepisach wg Kudłatych Kucharzy nadszedł czas na małą przerwę, ale oczywiście wrócę do tego cyklu, bo ich książka bardzo mi przypadła do gustu. 
I tak dzisiejszy przerywnik jest propozycją na szybki obiad, czy też kolację. Leniwe mogą przygotować nawet dzieci, u nas przygotowała je córka. Bardzo zachęcam do rodzinnego gotowania. 20 minut i możemy zaspokoić nasze pragnienie. Zazwyczaj staram się planować posiłki i przygotowywać je wcześniej, aby uniknąć napadu głodu. W ten sposób jedząc regularnie co 3-4 godzin zmniejszyłam wielkość posiłków. Jednak czasami natłok spraw wybija mnie z normalnego rytmu i potrzebne są dania błyskawiczne, które uratują sytuację. I tylko staram się pamiętać, aby nie przesadzić z ilością tych smakowitych leniwych.


czas przygotowania - 20 minut
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 125g mąki pszennej
- 250g białego sera (twaróg półtłusty)
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 łyżki masła
- cukier do posypania


1. W misce lub na stolnicy  mieszamy biały ser z 100g mąki, jajkiem i szczyptą soli. Masa powinna być jednolita. 
2. Z przygotowanej masy formujemy wałki o średnicy ok 3cm. Aby nie przyklejały się do blatu czy też stolnicy podsypujemy je pozostałą częścią mąki.

3. Aby uzyskać leniwe wystarczy pokroić serowo-mączne wałki na kilkucentymetrowe kluseczki.

4. Pozostało tylko ugotować leniwe. Gotujemy je w osolonej wodzie. Wrzucamy do wrzątku, czekamy około 3-4 minuty, aż wypłyną na wierzch i są gotowe.
5. Leniwe wykładamy na talerz. Błyskawicznie rozpuszczamy masło i polewamy nim kluseczki. Na koniec posypujemy cukrem.

UWAGA:
- Używając klasyczny twaróg w masie mogą pojawić się grudki sera. Nie stanowi to żadnego problemu, ani nie wpływa na smak. Jednak jeśli nam to przeszkadza można użyć mielonego sera. Nie robię tak, ponieważ mielenie sera wydłuża czas przygotowania leniwych, a ja lubię traktować je jako potrawę szybką.
- Kluseczki można zamiennie podawać z bułką tartą, którą podsmażamy na maśle. Można również podać je na słono, lekko dosalając je po podaniu.


Polecam wspólne gotowanie -  z dziećmi, mężem czy też znajomymi:)

I jeszcze jedno - mam już pomysły na urozmaicenie leniwych, ale o tym niedługo.

 Arigatō, Martynka \(*.*)/

I teraz pozostaje tylko życzyć smacznego.
Iwona i Martynka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...