Druga przepis w stylu Kudłatych Kucharzy, to również propozycja obiadowa. Jej głównym atutem jest zastosowanie chudego mięsa. Może to być mieszanka mielonej wołowiny i wieprzowiny, ale ja proponuję wieprzowinę z drobiem. W ten sposób potrawa będzie jeszcze lżejsza pod względem kalorycznym.
czas przygotowania - 50-60 minutSKŁADNIKI (4 porcje):
KLOPSIKI
- 500g mieszanki mielonej wieprzowiny i drobiu
- 1/2 średniej cebuli (drobno posiekana)
- 1 średnia marchewka (starta na tarce - drobne oczka)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka oleju
- przyprawy - sól, pieprz
SOS POMIDOROWY
- 1 łyżeczka pleju
- 1/2 średniej cebuli (drobno posiekana)
- 1 ząbek czosnku
- ok 10 listków bazylii
- pomidory z puszki (400g)
- 200ml wody
1. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy do niego cebulę, marchewkę, wyciśnięty czosnek oraz oregano. Przyprawiamy solą i pieprzem i całość dobrze mieszamy. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Powinniśmy uzyskać około 24sztuki.
2. Klopsiki podsmażamy na oleju ok 5 minut. Cały czas je obracamy. Odkładamy je na talerz.
3. Przygotowujemy sos. Rozpoczynamy od podsmażenia cebuli na oleju. Po paru minutach dodajemy czosnek. Może to być cały ząbek, który po 2 minutach usuniemy. Możemy również wycisnąć go i pozostawić w sosie. Dodajemy pomidory i wodę i gotujemy przez 5 minut.
4. Do sosu dodajemy klopsiki i gotujemy razem ok 30 minut po przykryciem.Co jakiś czas mieszamy, aby sos nam się nie przychwycił. W tym czasie mięso całkowicie zostanie dogotowane, sos zgęstnieje i nabierze mięsnego posmaku. Pod koniec gotowania dodajemy bazylię. Można ją posiekać, porwać na mniejsze kawałki lub pociąć nożyczkami do ziół (z wieloma ostrzami)
A propozycja podania? My zjedliśmy klopsiki z kaszą pęczak. A Kudłaci Kucharze polecają małą porcję makaronu lub mnóstwo ugotowanych warzyw:)
Smacznego...
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz