W letnie, ciepłe dni sięgamy po lżejsze potrawy. Mniej obciążają nasz żołądek i czujemy się lepiej. I tak właśnie jest z tą sałatką. Nieduża porcja sałatki i do tego kawałek piersi z kurczaka i obiad gotowy.
czas przygotowania - 25 minut
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 6 niedużych młodych ziemniaków
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanego koperku
- przyprawy - sól, pieprz, 1/2 łyżeczki cukru
- 1/4 cukinii
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 gałązka selera naciowego
- 1 łyżka kukurydzy z puszki
- 1 pierś z kurczaka
- 2 łyżki oleju (1 do warzyw + 1 do mięsa)
1. Ziemniaki myjemy, a następnie gotujemy w mundurkach (w skórkach) przez ok 8 minut w szybkowarze.
2. Przygotowujemy sos do ziemniaków - jogurt mieszamy z sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem (1/2 łyżeczki).
3. Po ugotowaniu ziemniaków ściągamy z nich skórkę i kroimy na połówki. Przekładamy do miski, polewamy sosem, posypujemy posiekanym koperkiem i całość mieszamy.
W wolnej chwili przygotowujemy warzywa i mięso.
4. Seler naciowy (obrany), cukinię i paprykę kroimy na drobne kawałki i kolejno, każde warzywo osobno podsmażamy na 1 łyżce oleju przez 2-3 minut.
5. Pierś z kurczaka płuczemy i przekrawamy wzdłuż na połowę, aby uzyskać cieńsze kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażmy je na 1 łyżce oleju ok 3 minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładamy na deskę i kroimy na cienkie paseczki.
6. Na talerzu układamy ziemniaki obtoczone w sosie, następnie posypujemy je cukinią, selerem naciowym, papryką oraz kukurydzą. Paski mięsa ukladamy z boku.
Smacznego...
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz