piątek, 31 października 2014

Dorsz z szynką parmeńską na pieczonych warzywach - według Kudłatych Kucharzy

Dorsz jest idealną rybą do tego przepisu z uwagi na zwarte mięso. Jak każdą rybę przyrządza się go szybko, co zwiększa atrakcyjność potrawy. Czasami szybko może oznaczać również zdrowo i tak jest w tym przypadku:)
czas przygotowania - 30-40 minut
SKŁADNIKI (2 PORCJE):
- 300g dorsza bez skóry (2 x 150g)
- 2 plastry szynki parmeńskiej
- 1 cukinia (ok 300g)
- 1 papryka (ok 200g)
- 1/2 średniej cebuli
- 1 łyżeczka oliwy
- 5g bułki tartej (ok 1 płaska łyżka)
- 5g parmezanu, drobno starty
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz
- 1 łyżeczka octu balsamicznego (opcjonalnie)

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:

CAŁE DANIE - OK 500KCAL

1 PORCJA - OK 250KCAL

1. Nagrzewamy piekarnik do 200C (z termoobiegiem).
2. Przygotowujemy warzywa - cebulę kroimy w pióra, cukinię na plastry lub połówki plastrów o grubości ok  2cm, paprykę na kawałki o boku ok 3cm. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Pieczemy w piekarniku ok 15 minut, aż warzywa staną się lekko miękkie.
3. Podczas pieczenia warzyw przygotowujemy mięso i posypkę.
Ryba - sprawdzamy czy filety mają ości i usuwamy je pęsetą, a następnie doprawiamy rybę solą i pieprzem i każdy kawałek zawijamy w szynkę.
Posypka - w miseczce łączymy bułkę tartą z startym parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki, mieszamy.
4. Po upieczeniu warzyw lekko je rozsuwamy w naczyniu żaroodpornym i w powstałe miejsca układamy rybę zawiniętą w szynkę. Rybę posypujemy mieszanką bułki z serem i natką. Posypkę możemy również użyć na warzywa. Danie wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy ok 12 minut.
 
5. Danie jest gotowe kiedy ryba jest upieczona (powinna zostać soczysta), szynka stanie się chrupiąca, a bułka tarta lekko się zrumieni.

Bezpośrednio przed podaniem  możemy jeszcze całość skropić octem balsamicznym. I pozostaje życzyć smacznego:)
Smacznego...

Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...