Kolejna odsłona awokado w formie pasty. Tym razem z dodatkiem kaszy jaglanej i zielonej pietruszki. Trzy podstawowe składniki, samo zdrowie i przede wszystkim możliwość przygotowania kanapek w zupełnie inny sposób. Wszystkie te powody sprawiają, że pasta ta zupełnie niedawno zagościła w mojej kuchnie.
Ale podstawowa przyczyna to poszukiwania innych blogów kulinarnych z mojej okolicy tj. Bielska-Białej. I tak dotarłam do Daszki z DAKTYLA JAGLANEGO. I od razu trafiłam na konkurs polegający na przygotowaniu dania z bloga Daszki. Oryginalny przepis na pastę z awokado znajdziecie TUTAJ.
czas przygotowania - 10 minut + 15 minut gotowanie kaszy jaglanej
SKŁADNIKI (ok 1szklanki pasty):
- 1/2 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 dojrzałe awokado
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
- 1/4 drobno pokrojonej papryczki chilli (opcjonalnie)
- przyprawy: sól, pieprz
WARTOŚĆ KALORYCZNA CAŁEJ PORCJI - OK 330KCAL
Gotujemy kaszę jaglaną. Kasza po ugotowaniu zwiększa swoją objętość około 3 razy. 1/2 szklanki ugotowanej kaszy to około 3 kopiaste łyżki. Wobec tego należy ugotować 1/3, czyli 1 kopiastą łyżkę surowej kaszy. Kaszę w pierwszej kolejności przelewamy wrzątkiem, a następnie gotujemy ok 15 minut w lekko osolonej wodzie z dodatkiem świeżych lub mrożonych ziół (może być tymianek lub szałwia). Proporcje wody do kaszy to 2:1. Woda powinna zostać w całości wchłonięta, dlatego pod koniec gotowania zerkamy na nią, czy przypadkiem nam się nie przypala.
Wszystkie składniki pomału blendujemy zwracając uwagę na konsystencję pasty. Zbyt szybkie blendowanie może spowodować uzyskanie rzadkiej konsystencji. Aby tego uniknąć można zblendować kaszę, natkę, papryczkę i tylko 1/2 awokado. Wówczas pozostałą 1/2 awokado należy zgnieść widelcem i dodać do pasty.
Pasta jest idealna na kanapki. Jednak ma krótki okres przechowywania - ok 2 dni w lodówce. Zmienia bowiem barwę i staje się nieapetyczna. Na całe szczęście jest łatwa i szybka w przygotowaniu, więc nową porcję można sprawnie przygotować:)
Smacznego...
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz