Po przygotowaniu tego sosu całkowicie znika potrzeba kupowania gotowych słoiczków z tym popularnym sosem. Wymaga on sporej ilości składników, ale jego smak to wynagradza. I jest prostu w przygotowaniu. Podobnego zdania są Kudłaci Kucharze, którzy go przygotowali i tak rekomendują:
"Ten kurczak smakuje dokładnie tak samo, jak danie z restauracji za rogiem, ale ma mniej kalorii".
Spróbowałam i zgadzam się z nimi w 100%. Przeszedł akceptację całej rodziny, co łatwe nie jest:)
czas przygotowania - 30 minutSKŁADNIKI (2 PORCJE):
- 1 pierś z kurczaka (200g)
- 1 łyżka oleju
- 1/2 średniej cebuli
- 1 papryka (150g)
- 1 ząbek czosnku
- 10g świeżego imbiru
WARTOŚĆ KALORYCZNA (BEZ RYŻU):
CAŁE DANIE - OK 620 KCAL
I PORCJA - OK 310 KCAL
SOS:
- 1/2 puszki ananasa (ok 200g) ok 75ml soku + 1/2 ananasa
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 100ml wody
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka ketchupu
- szczypta chilli lub ostrej papryki w proszku
1. Przygotowujemy sos - odcedzamy ananasa i odkładamy go, ponieważ będzie dodawany później do mięsa i papryki. A do sosu wykorzystujemy tylko syrop. Przelewamy go do miseczki i dodajemy wszystkie pozostałe składniki sosu. Całość mieszamy do momentu całkowitego połączenia składników (głównie chodzi o mąkę) i odkładamy.
2. Cebulę kroimy na 6 części (pióra, łódeczki) i podsmażamy ok 3 minuty na oleju. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, płuczemy i kroimy na większe kawałki (o boku ok 3cm). Po podsmażeniu cebuli ściągamy ją z patelni i odkładamy, a w drugiej kolejności podsmażamy paprykę. Czas smażenia to również ok 3 minuty, tak aby pozostała lekko twarda. Po tym czasie odkładamy ją do cebuli.
3. Pierś z kurczaka kroimy na podobnej wielkości kawałki. Powinny być one zbliżone lub większe od kawałków papryki. Mięso podsmażamy (po zakończeniu obróbki papryki) na mocniejszym ogniu przez około 4 minuty, tak aby lekko się zrumieniło. Do mięsa wyciskamy czosnek i ścieramy imbir. W międzyczasie kroimy ananasa na kawałki i dodajemy go do mięsa wraz z papryką i cebulą. Całość mieszamy i podsmażamy razem ok 1 minuty.
4. Sos mieszamy i wlewamy do mięsa z dodatkami. Doprowadzamy potrawę do lekkiego wrzenia, mieszamy i gotujemy całość ok 5 minut. W międzyczasie sos zgęstnieje i będziemy mogli sprawdzić, czy ma właściwą konsystencję. Jeśli jest za gęsty możemy dodać jeszcze trochę wody.
Generalnie potrawa ta nie wymaga dodawania soli czy też pieprzu z uwagi na składniki sosu. Jednak zawsze trzeba ostateczny smak dopasować do indywidualnych potrzeb.
Sos powinien mieć szklistą, gęstą konsystencję i piękną pomarańczowo-brązową barwę. Mięso powinno być miękkie, a papryka lekko twarda.
Dość gadania, czas na degustację:) Kurczaka w sosie słodko-kwaśnym podajemy z ryżem.
Smacznego...
Iwona
wygląda rewelacyjnie! aż ciężko uwierzyć, że nawet na diecie można pozwolić sobie na takie pyszności :)
OdpowiedzUsuńKiedyś również dieta kojarzyła mi się nie najlepiej, ale jak widać może być całkiem smacznie :)
Usuń