czwartek, 9 października 2014

Potrawka z kurczaka, fasoli i pomidorów - rozgrzewająca i sycąca

Szukając pomysłów na różnorodne i szybkie dania mąż podsunął mi gazetę z męską dietą (!!!), wskazując na przepis na sycące i rozgrzewające danie oparte na mięsie i fasoli. Ponieważ oba składniki znajdują się zawsze w naszej spiżarni, to warto było pokosztować. I teraz oboje jesteśmy jego ogromnymi fanami. Oczywiście dostosowaliśmy go do swoich potrzeb i tak jako wersję podstawową przygotowuję danie łagodne, a dopiero na swoim talerzu zaostrzam sobie smak, a tym samym podkręcam metabolizm, dodając papryczkę chilli. Danie to poza walorami smakowymi, sycącymi i rozgrzewającymi, stanowi świetne połączenie kwasotwórczego mięsa z fasolą o działaniu zasadotwórczym.
czas przygotowania - 25 minut
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 1 pierś z kurczaka (200g)
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 1 puszka białej fasoli (400g)
- 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
- 0,5l bulionu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- przyprawy: sól, pieprz
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- 1/3 papryczki chilli pokrojonej w plasterki (opcjonalnie)

WARTOŚĆ KALORYCZNA:
CAŁE DANIE WG PRZEPISU - OK 800KCAL
1 PORCJA - OK 400KCAL


1. Cebulę kroimy na kostkę i podsmażamy na oliwie ok 2-3 minuty.
2. Kurczaka kroimy na większe kawałki i dodajemy do cebuli. Wyciskamy ząbek czosnku. Smażymy ok 7 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Do mięsa dodajemy fasolę i pomidory oraz bulion. Następnie dokładamy paprykę w proszku oraz zioła prowansalskie. Całość dusimy razem ok 5 minut.
4. Na koniec danie posypujemy natką pietruszki i podajemy.



Jeśli przygotowujemy pikantną wersję, to pokrojoną papryczkę chilli możemy dodać do potrawy w dowolnym momencie jej gotowania lub też poczekać do końca i tylko posypać nią wierzch potrawki mięsno-fasolkowo-pomidorowej.

UWAGA:
- Danie to można oczywiście przygotować z surowej fasoli. 
- Fasola z puszki dostępna jest w wielu wariantach. W przepisie chodzi o fasolę w sosie własnym. Używając takiej fasoli odcedzamy ją. Jeśli dysponujemy fasolą w sosie pomidorowym, to warto go wykorzystać i wówczas ograniczyć ilość pomidorów z puszki.
- Trzeci wariant to użycie świeżych pomidorów zamiast tych z puszki. Wówczas wskazane jest dodać do dania przecier pomidorowy lub trochę ketchupu.

Smacznego...
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...