wtorek, 11 listopada 2014

Łatwy, chrupiący kurczak według Kudłatych Kucharzy

Kocham panierkę, ale w wersji klasycznej unikam jej z uwagi na to, że znacznie podwyższa kaloryczność potrawy. Jest smaczna, ale niestety wchłania mnóstwo tłuszczu. Dlatego też dzisiejsza propozycja według Kudłatych Kucharzy to mięso w panierce w trochę lżejszej wersji. Po pierwsze mięso przygotowane jest bez tłuszczu, czyli pieczemy je w piekarniku. A po drugie używamy domowej panierki przyprawionej ziołami.




czas przygotowania - 40 minut
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 2 piersi z kurczaka (2 x 200g)
- 4 kromki chleba (ok 120g)
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 25g parmezanu (drobno starty)
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki mąki
- przyprawy: morska soli i pieprz


WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
CAŁOŚĆ DANIA - OK 1000KCAL
1 PORCJA -  250KCAL


 1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200C. Kromki chleba układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy w piekarniku ok 3-4 minuty z każdej strony. Pieczywo powinno nabrać jasnobrązowej barwy. Po wyjęciu z piekarnika odkładamy je na ok 5 minut, aby ostygło. Po tym czasie rozrywamy kromki na mniejsze kawałki, a następnie miksujemy w malakserze/ blenderze. Uzyskujemy w ten sposób domową bułkę tartą. Przesypujemy ją do miski i doprawiamy pieprzem, oregano oraz mieszamy ze startym parmezan.

2. Piersi z kurczaka przekrawamy wzdłuż, aby z każdej uzyskać jednakowej grubości 2 kawałki. Mięso solimy z obu stron. Następnie obtaczamy z każdej strony najpierw w mące, w drugiej kolejności w jogurcie i na końcu w przygotowanej domowej bułce tartej (gruba warstwa).
3. Opanierowane mięso przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (pozostała po opiekaniu chleba) i pieczemy w piekarniku ok 7-8 minut z każdej strony.  Mięso powinno być upieczone w środku, a na zewnątrz zarumienione i chrupiące. Po wyciągnięciu z piekarnika odkładamy na ok 5 minut, a następnie podajemy.



UWAGI:
- Do przygotowania bułki tartej możemy użyć dowolnego pieczywa - pszennego, pszenno-żytniego.
- Kudłaci Kucharze zalecają, aby sól dodać do mieszanki bułki tartej z ziołami. Tak przygotowana panierka może mieć nierównomierny smak. Dlatego też polecam, aby sól zastosować bezpośrednio na mięso, co zapewni nam lepsze jej rozprowadzenie.
- Panierka została wzbogacona o suszone oregano, ale warto poszukać swojego ulubionego smaku. Może nim być natka pietruszki, tymianek czy też inna ulubiona przyprawa.
- Stopień zmiksowania pieczywa na panierkę jest dowolny. Na zdjęciach widać dosyć duże grudki chleba. Można jednak zmielić chleb jak klasyczna bułką tarta, czyli drobno.

DODATKOWA UWAGA KUDŁATYCH KUCHARZY:
ABY KURCZAK BYŁ BARDZIEJ CHRUPIĄCY , PRZED PIECZENIEM NALEŻY GO SPRYSKAĆ OLEJEM.

Smacznego...
Iwona

2 komentarze:

  1. ładnie wyglądają te kotleciki chlebowo-drobiowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ładnie wyglądają i świetnie smakują. Zatwierdzone przez rodzinkę:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...