sobota, 8 listopada 2014

Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe to prosta, choć wymagająca trochę czasu potrawa. Mieszamy kilka składników, czekamy aż ciasto wyrośnie i smażymy. A na koniec zajadamy. I ten moment jest oczywiście najlepszy. Do tego miły aromat, który unosi się w domu. Nic tylko planować kiedy będą kolejne racuchy:)
czas przygotowania - 15 minut + 1,5h wyrastanie ciasta + smażenie
SKŁADNIKI (ok 25 szt niedużych racuchów):

CIASTO:
- 250g mąki
- 250ml mleka (użyłam 1,5%)
- 2 jajka
- 20g świeżych drożdży
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli

DODATKOWO:
- 2 średnie jabłka (2 x 100g)
- olej do smażenia
- 1łyżki cukru pudru do posypania

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
CAŁA PORCJA (BEZ JABŁEK I POSYPKI Z CUKRU PUDRU) - OK 2300KCAL
1 SZT (BEZ JABŁEK I POSYPKI Z CUKRU PUDRU) - OK 90KCAL
CAŁA PORCJA (Z JABŁKAMI I POSYPKĄ Z CUKRU PUDRU) - OK 2500KCAL
1 SZT (Z JABŁKAMI I POSYPKĄ Z CUKRU PUDRU) - OK 100KCAL


Składniki na ciasto przekładamy do większej miski i miksujemy na jednolitą masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Pod koniec wyrastania ciasta przygotowujemy jabłka - obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki lub w kostkę. 

Jabłka dodajemy do wyrośniętego ciasta, mieszamy i możemy smażyć.

Smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu (większa ilość). Nieduże porcje ciasta nakładamy łyżką na patelnię i smażymy na złoty kolor.

Usmażone racuchy przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby lekko je odtłuścić. 

Smażąc kolejną porcję racuchów sprawdzamy ilość oleju i dodajemy w miarę potrzeb. Przy zbyt małej ilości tłuszczu racuchy nie będą się równomiernie smażyły i mogą się przypalać.

Racuchy podajemy od razu, aby zachowały swoją chrupkość. Posypujemy je według uznania cukrem pudrem. Można również jako dodatek podać dżem, najlepiej domowy:)

Źródło:
Racuchy z jabłkiem - zajadam.pl (przepis TUTAJ)

Smacznego...
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...