Śniadaniowego smoothie druga odsłona! Tym razem jest ono jak poprzednio oparte na płatkach owsianych i owocach (banan i borówka amerykańska). A do tego dodatek superfoods w postaci nasion chia. To że nie pojawiały się one na blogu do tej pory to błąd:( Ale nie jest to jednoznaczne z tym, że nie gościły w mojej diecie. Wprost przeciwnie nasiona chia mają swoje miejsce w tak zwanej podręcznej szafce, czyli wśród produktów po które sięgam często.
Nasiona chia (szałwia hiszpańska) zaliczamy do tzw super foods. Poniżej kilka ich zalet:
- zawartość witamin (witaminy z grupy B i witamina E zwana witaminą młodości) i minerałów (wapn, magnez, żelazo, cynk)
- stanowią źródło kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6
- mają pozytywny wpływ na układ trawienny (zawartość błonnika 25%)
- zawierają przeciwutleniacze wzmacniające układ immunologiczny
- mają właściwości pochłaniające wodę - świetnie nadają się do zagęszczania potraw
- neutralny smak, można nawet powiedzieć że są bez smaku.
UWAGA - dzienna dawka spożycia nasion chia wynosi 15g tj.3 łyżeczki.
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 banan
- 125g borówek amerykańskich
- 2 płaskie łyżki nasion chia
- 3/4 szklanki wody mineralnej
- Płatki owsiane i chia przekładamy do blendera i zalewamy niewielką ilością ciepłej wody, aby napęczniały i zmiękły.
- Płuczemy borówki i przygotowujemy banana (kroimy na kawałki).
- Owoce przekładamy do blendera i dodajemy wodę mineralną. Całość blendujemy.
UWAGI:
- Zarówno płatki owsiane jak i nasiona chia warto namoczyć. Najlepiej jest zalać je niewielką
ilością ciepłej wody i
chwilkę odczekać.
- Gęstość smoothie regulujemy dodając wody mineralnej. Najlepiej zrobić to jeszcze na etapie blendowania.
- Jeśli smoothie jest mało słodkie można dodać trochę miodu.
- Jeśli smoothie jest mało słodkie można dodać trochę miodu.
- Można oczywiście zwiększyć ilość borówek amerykańskich i smoothie zyska wówczas na smaku, ale trzeba pamiętać, że jest to śniadanie a nie owocowy deser:)
Tylko 4 składniki
a jaki efekt:)
Smacznego
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz