SKŁADNIKI DLA 1 OSOBY:
- 10 truskawek
- 3 gałązki mięty
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka soku z limonki
Odrywamy szypułki i kroimy truskawki na połówki.
2. Płuczemy miętę, a następnie drobno kroimy 2 gałązki (tylko listki). 1 gałązkę mięty pozostawiamy do dekoracji. Do krojenia mięty używam nożyczek z kilkoma ostrzami, które bardzo ułatwiają i przyspieszają pracę. Czyli można powiedzieć, że nie kroję, ale tnę miętę. Można oczywiście posiekać ją nożem. Posypujemy miętą truskawki i mieszamy całość.
3. Teraz czas na sos miodowy. Mieszamy miód z octem balsamicznym oraz sokiem z limonki. Polewamy truskawki z miętą połową sosu i delikatnie mieszamy wszystkie składniki sałatki. Wykładamy na talerz i polewamy resztą sosu. Na koniec dekorujemy sałatkę pozostałą gałązką mięty.
Smacznego ...
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz