poniedziałek, 30 listopada 2015

Krem z dyni z pomarańczą

Krem z dyni to klasyka i dzisiejsza propozycja to zdecydowanie te klimaty. Prosto, ale bardzo smacznie. Słodycz dyni została wzmocniono przez to, że została upieczona. I do tego słodki sok z pomarańczy. Aby zbytnio nie przesłodzić to w ramach przełamania odrobina aromatycznego kardamonu. I tyle wystarczy, aby zjeść pyszny posiłek.
czas przygotowania - 1h
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 1 nieduża dynia
- 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- sól
DODATKI:
- 3 łyżki ugotowanej kaszy pęczak
- 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej

  • Nagrzewamy piekarnik do 170C.
  • Dynię kroimy na kawałki i pieczemy w piekarniku do miękkości (ok 30 minut).
  • Wyciskamy sok z pomarańczy.
  • Dynię przekładamy do garnka, dodajemy sok z pomarańczy i zalewamy ok 0,75l wody. Przyprawiamy kardamonem i odrobiną soli do smaku. Gotujemy ok 10 minut.
  • Całość blendujemy i podajemy z dwoma rodzajami kaszy.

Konsystencję zupy regulujemy zwiększając lub zmniejszając ilość wody. Można również manewrować ilością soku, ale to już zależy od jego smaku - czy jest słodki czy też lekko kwaskowy.
Smacznego
Iwona Zimowy obiad wege Kuchnia wegetariańska i wegańska Zupa na jesień - edycja 2

6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...