Krem z dyni to klasyka i dzisiejsza propozycja to zdecydowanie te klimaty. Prosto, ale bardzo smacznie. Słodycz dyni została wzmocniono przez to, że została upieczona. I do tego słodki sok z pomarańczy. Aby zbytnio nie przesłodzić to w ramach przełamania odrobina aromatycznego kardamonu. I tyle wystarczy, aby zjeść pyszny posiłek.
czas przygotowania - 1hSKŁADNIKI (2 porcje):
- 1 nieduża dynia
- 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- sól
DODATKI:
- 3 łyżki ugotowanej kaszy pęczak
- 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- Nagrzewamy piekarnik do 170C.
- Dynię kroimy na kawałki i pieczemy w piekarniku do miękkości (ok 30 minut).
- Wyciskamy sok z pomarańczy.
- Dynię przekładamy do garnka, dodajemy sok z pomarańczy i zalewamy ok 0,75l wody. Przyprawiamy kardamonem i odrobiną soli do smaku. Gotujemy ok 10 minut.
- Całość blendujemy i podajemy z dwoma rodzajami kaszy.
Konsystencję zupy regulujemy zwiększając lub zmniejszając ilość wody. Można również manewrować ilością soku, ale to już zależy od jego smaku - czy jest słodki czy też lekko kwaskowy.
SmacznegoIwona
Ja robiłam z sokiem z pomarańczy.
OdpowiedzUsuńHmm, musiał być wyborny! :)
OdpowiedzUsuńZgadza się:)
Usuńnigdy jeszcze nie próbowałam takiego połączenia smaków! myślę, że jest ciekawe i na pewno bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńCiekawe - tak, smaczne - tak, tak, tak:)
UsuńDziękuję za udział w akcji :-)
OdpowiedzUsuń