Wczoraj zapewne wszyscy świętowali. Oznacza to przede wszystkim miłe spotkania z bliskimi, życzenia oraz odrobinę słodkości. Tak było i u nas:)
My delektowaliśmy się między innymi muffinami murzynkowymi. Moja mama na imprezy rodzinne piecze domowy murzynek (przepis TUTAJ), więc ja postanowiłam przygotować go w innej formie. Ten sam przepis, ale inna forma podania i mój wkład w postaci skórki pomarańczowej (przepis TUTAJ).
czas przygotowania - 1h
SKŁADNIKI (ok 35 mini muffinek):
- 25 dag mąki (po połowie krupczatki i tortowej)
- 25 dag miękkiej margaryny
- 25 dag cukru pudru
- 5 jaj
- 3 kopiaste łyżki kakao
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej (przepis TUTAJ)
LUKIER:
- 25 dag cukru pudru
- odrobina olejku rumowego (3-4 kropli)
- 3 łyżki gotującej się wody
- W jednej misce łączymy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
- W drugiej misce miksujemy na gładką masę jajka, cukier i margarynę.
- Do masy dodajemy pomału składniki suche (mąka, kakao, proszek do pieczenia) na przemian z mlekiem. Na tym etapie ciasto mieszamy łyżką. Powinno mieć ono gęstą, ale jednak płynną konsystencję.
- Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i całość mieszamy.
- Ciasto przekładamy do foremek na muffinki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 25 minut.
- Pod koniec pieczenia przygotowujemy lukier - do rondelka wsypujemy cukier puder, dodajemy kilka kropel olejku rumowego (3-4) oraz wodę, mieszamy do całkowitego połączenia składników i otrzymania jednolitej, gładkiej masy. Lukrem możemy smarować muffiny lub też polewać je łyżką tworząc abstrakcyjne wzorki:)
Smacznego...
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz