Jeśli często pieczecie coś słodkiego warto zadać sobie trochę trudu i samemu przygotować kandyzowaną skórkę pomarańczową, która stanowi świetny dodatek. Będzie ona dużo bardziej aromatyczna, a przede wszystkim zdrowsza niż jej odpowiednik sklepowy. Robiąc dzisiaj zakupy pod kątem przedświątecznego pieczenia zerknęłam na opis na opakowaniu skórki pomarańczowej i niestety znalazły się tam dodatki chemiczne, wobec tego postanowiłam zmierzyć się z przygotowaniem skórki samodzielnie w domu. I okazało się to całkiem proste. Wobec tego zachęcam również do spróbowania. A czas jest bardzo sprzyjający, ponieważ zbliża się moment nasilonych przedświątecznych wypieków, więc szybko zostanie wykorzystana do pierników, serników, babek i innych słodkości:)
czas przygotowania -1hSKŁADNIKI:
- 3 pomarańcze
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (do dezynfekcji skórki)
- Pomarańcze moczymy w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej (ok 1 łyżeczki), następnie dokładnie czyścimy szczoteczką i na koniec sparzamy wrzącą wodą. W ten sposób pozbywamy się chemicznych substancji, którymi spryskane są owoce.
- Obieramy skórkę z pomarańczy. Powinna ona być pozbawiona białej, wewnętrznej warstwy, która jest gorzka. Łatwiej wykonać to używając obieraczki.
- Uzyskaną skórkę kroimy na małe kawałki. Proponuję zrobić to ręcznie, bo urządzenie typu blender może ją posiekać zbyt drobno.
- Pokrojoną skórkę przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier i całość gotujemy co najmniej 30 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
- Skórkę pomarańczową przechowujemy w lodówce w szczelnym słoiku.
Efekt końcowy to skórka w cudownym syropie (słodkim i aromatycznym). Używamy całości, zarówno skórki jak i syropu - uzupełniają się:)
Źródło:
Agnieszka Maciąg - "Smak miłości"
Smacznego...
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz