czwartek, 4 grudnia 2014

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Jeśli często pieczecie coś słodkiego warto zadać sobie trochę trudu i samemu przygotować kandyzowaną skórkę pomarańczową, która stanowi świetny dodatek. Będzie ona dużo bardziej aromatyczna, a przede wszystkim zdrowsza niż jej odpowiednik sklepowy. Robiąc dzisiaj zakupy pod kątem przedświątecznego pieczenia zerknęłam na opis na opakowaniu skórki pomarańczowej i niestety znalazły się tam dodatki chemiczne, wobec tego postanowiłam zmierzyć się z przygotowaniem skórki samodzielnie w domu. I okazało się to całkiem proste. Wobec tego zachęcam również do spróbowania. A czas jest bardzo sprzyjający, ponieważ zbliża się moment nasilonych przedświątecznych wypieków, więc szybko zostanie wykorzystana do pierników, serników, babek i innych słodkości:)
czas przygotowania -1h
SKŁADNIKI:
- 3 pomarańcze
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (do dezynfekcji skórki)

  • Pomarańcze moczymy w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej (ok 1 łyżeczki), następnie dokładnie czyścimy szczoteczką i na koniec sparzamy wrzącą wodą. W ten sposób pozbywamy się chemicznych substancji, którymi spryskane są owoce.
  • Obieramy skórkę z pomarańczy. Powinna ona być pozbawiona białej, wewnętrznej warstwy, która jest gorzka. Łatwiej wykonać to używając obieraczki.
  • Uzyskaną skórkę kroimy na małe kawałki. Proponuję zrobić to ręcznie, bo urządzenie typu blender może ją posiekać zbyt drobno.
  • Pokrojoną skórkę przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier i całość gotujemy co najmniej 30 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  • Skórkę pomarańczową przechowujemy w lodówce w szczelnym słoiku.

Efekt końcowy to skórka w cudownym syropie (słodkim i aromatycznym). Używamy całości, zarówno skórki jak i syropu - uzupełniają się:)





Źródło:
Agnieszka Maciąg - "Smak miłości"

Smacznego...
Iwona
zBLOGowani.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wystąpił błąd w tym gadżecie.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...