niedziela, 28 czerwca 2015

Twaróg bazyliowy

Zazwyczaj biały serek zajadam na słono z dodatkiem cebulki i szczypiorku. Tym razem jednak postanowiłam dodać zioła. Aby zbytnio nie mieszać skupiłam się na jednym dodatku i wybrałam bazylię. 
Cóż prostota sprawdza się również w kuchni:)
czas przygotowani - 15 minut
SKŁADNIKI (3-4 porcji):
- 200g białego sera
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki śmietany 12%
- 1/2 małej cebuli
- kilka gałązek szczypiorku
- ok 8 listków bazylii
- przyprawy: sól, pieprz

  • Ser przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jogurt i śmietanę i mieszamy. 
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do sera.
  • Szczypiorek i bazylię drobno siekamy lub tniemy za pomocą nożyczek do ziół.
  • Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i całość mieszamy.

Taka pasta twarogowa jest świetna na drugie śniadanie. Dodatek ziołowy stanowi świetną alternatywę dla klasycznej wersji twarożku. I oczywiście polecam eksperymentowanie z innymi, ulubionymi ziołami.

Smacznego...
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...