piątek, 3 czerwca 2016

Aromatyczne ziemniaczki

Dzisiejsze ziemniaczki polecam z kilku powodów. Po pierwsze są bardzo aromatyczne, po drugie są przygotowane z minimalną ilością tłuszczu, a po trzecie ich przygotowanie zajmuje około 20 minut. I jest tylko jedno wymaganie - dobra patelnia z grubym dnem, taka na której możemy przyrządzać dania bez tłuszczu. A podany w przepisie minimalny dodatek tłuszczu służy nie przypieczeniu ziemniaków, ale temu aby przyprawy ładnie obtoczyły ziemniaki.
Nie jadam ziemniaków zbyt często, ale te uwielbiam. Są banalne w przygotowaniu, a naprawdę robią wrażenie. Wystraczy do nich przygotować jakąś surówkę i mamy gotowe kompletne danie:)
czas przygotowanie - 20 minut
SKŁADNIKI (3 porcje):
- 8-9 niedużych ziemniaków
- 1 łyżeczka oleju
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej (najlepiej świeżo startej)
- 1/2 łyżeczki suszonej mielonej trawy cytrynowej (opcjonalnie)
- przyprawy: sól, pieprz świeżo zmielony

  • Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki. Wrzucamy do osolonej gotującej się wody i gotujemy w zależności od rodzaju ziemniaków i wielkości kawałków około 7-10 minut i odcedzamy. Powinny zostać lekko twarde, aby nie zaczęły rozpadać się na patelni.
  • Ziemniaki przekładamy na mocno rozgrzaną patelnię z tłuszczem i posypujemy  przyprawami za wyjątkiem soli i pieprzu. Mieszamy i podsmażamy razem około 5 minut.
  • Na koniec sprawdzamy smak i dodajemy świeżo zmielony pieprz i ewentualnie odrobinę soli.

Smacznego
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...