Prostota tych potraw wymaga użycia składników najwyższej jakości. I to zarówno w kwestii pieczywa jak i wszelkich dodatków. Tylko dzięki temu może powstać pyszne i aromatyczne danie kuchni śródziemnomorskiej.
Pierwsza z wymienionych przekąsek to bruschetta. Nazwa pochodzi od włoskiego czasownika "bruscare" - "przypiekać". Czyli podstawową sprawą w tej przekąsce jest podpieczone pieczywo. Najczęściej podpiekamy je w piekarniku, tak aby środek pozostał miękki. Jeśli musimy działać szybko i przygotowujemy małą ilość grzanek możemy przyspieszyć ten proces i użyć tostera. Druga sprawa to pieczywo. W wersji oryginalnej zastosowane powinno być pieczywo robione na zakwasie, często pszenno-żytnie. I trzeci element, to grzankę nacieramy czosnkiem i skrapiamy oliwą. Oczywiście oliwa powinna być najwyższej jakości, z pierwszego tłoczenia.
Przygotowanie bruschetty jest bardzo proste. Pieczywo z dodatkiem oliwy i czosnku opiekamy, a następnie przybieramy różnymi dodatkami i natychmiast podajemy. Kwestia wyboru dodatków to sprawa bardzo indywidualna. Podstawowa bruschetta podawana jest ze świeżymi pomidorami i bazylią ( bruschetta con pomodoro e basilico ).
Druga przekąska to crostini. Wywodzi się ona z kuchni toskańskiej. Jest to również odmiana ciepłych kanapeczek. Różnią się one od bruschetty rozmiarem oraz rodzajem pieczywa. Crostini są mniejsze niż bruschetta, a do ich przygotowania stosuje się najczęściej pieczywo białe - tostowe lub bagietkę. I jeszcze jedna różnica - crostini nie nacieramy czosnkiem.
Klasyczne toskańskie crostini podawane jest z wątróbką drobiową.
Kanapeczki często wzbogacane są w ser - gorgonzolę, pecorino, mozzarellę. Spotyka się wersje wytrawne, na słodko, słono, ostro. Ile domów, tyle może być wariantów tych przekąsek.
I tak jak w przypadku włoskiej lasagne cały czas trwa spór czy makaron przed zapiekaniem podgotowywać czy też pominąć ten etap, tak też bruschetta i crostini mieszają się między sobą. Można bowiem różnie podejść do rodzaju pieczywa, czy też kwestii użycia czosnku. Ale czy ma to jakieś znaczenie ? Przecież najważniejszy jest wyśmienity smak tych ciepłych kanapeczek.
Bruschetty są przepyszne i szybko się je robi :)
OdpowiedzUsuńZawsze je lubiłam, a ostatnio goszczą na moim stole jeszcze częściej. To chyba wynik tej zmiennej pogody. Ale ani ja ani moją rodzina nie skarżymy się, tylko zajadamy.
OdpowiedzUsuń