czwartek, 27 czerwca 2013

Bruschetta i crostini - włoskie przysmaki na polski apetyt

Bruschetta i crostini to popularne włoskie przekąski. Świetnie smakują o dowolnej porze dnia , ale zwykle stanowią wstęp do dania głównego. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a wariantów ich przygotowania jest chyba niezliczona ilość. Ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia i zmysł kulinarny.

Prostota tych potraw wymaga użycia składników najwyższej jakości. I to zarówno w kwestii pieczywa jak i wszelkich dodatków. Tylko dzięki temu może powstać pyszne i aromatyczne danie kuchni śródziemnomorskiej.


Pierwsza z wymienionych przekąsek to bruschetta. Nazwa pochodzi od włoskiego czasownika "bruscare" - "przypiekać". Czyli podstawową sprawą w tej przekąsce jest podpieczone pieczywo. Najczęściej podpiekamy je w piekarniku, tak aby środek pozostał miękki. Jeśli musimy działać szybko i przygotowujemy małą ilość grzanek możemy przyspieszyć ten proces i użyć tostera. Druga sprawa to pieczywo. W wersji oryginalnej zastosowane powinno być pieczywo robione na zakwasie, często pszenno-żytnie. I trzeci element, to grzankę nacieramy czosnkiem i skrapiamy oliwą. Oczywiście oliwa powinna być najwyższej jakości, z pierwszego tłoczenia.
Przygotowanie bruschetty jest bardzo proste. Pieczywo z dodatkiem oliwy i czosnku opiekamy, a następnie przybieramy różnymi dodatkami i natychmiast podajemy. Kwestia wyboru dodatków to sprawa bardzo indywidualna. Podstawowa bruschetta podawana jest ze świeżymi pomidorami i bazylią ( bruschetta con pomodoro e basilico ).



Druga przekąska to crostini. Wywodzi się ona z kuchni toskańskiej. Jest to również odmiana ciepłych kanapeczek. Różnią się one od bruschetty rozmiarem oraz rodzajem pieczywa. Crostini są mniejsze niż bruschetta, a do ich przygotowania stosuje się najczęściej pieczywo białe - tostowe lub bagietkę. I jeszcze jedna różnica - crostini nie nacieramy czosnkiem.
Klasyczne toskańskie crostini podawane jest z wątróbką drobiową.



Kanapeczki często wzbogacane są w ser - gorgonzolę, pecorino, mozzarellę. Spotyka się wersje wytrawne, na słodko, słono, ostro. Ile domów, tyle może być wariantów tych przekąsek.



I tak jak w przypadku włoskiej lasagne cały czas trwa spór czy makaron przed zapiekaniem podgotowywać czy też pominąć ten etap, tak też bruschetta i crostini mieszają się między sobą. Można bowiem różnie podejść do rodzaju pieczywa, czy też kwestii użycia czosnku. Ale czy ma to jakieś znaczenie ? Przecież najważniejszy jest wyśmienity smak tych ciepłych kanapeczek.




2 komentarze:

  1. Bruschetty są przepyszne i szybko się je robi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze je lubiłam, a ostatnio goszczą na moim stole jeszcze częściej. To chyba wynik tej zmiennej pogody. Ale ani ja ani moją rodzina nie skarżymy się, tylko zajadamy.

    OdpowiedzUsuń

Wystąpił błąd w tym gadżecie.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...