czwartek, 8 sierpnia 2013

Sernik na biszkoptach z dodatkiem konfitury figowej

Aktualnie jestem w fazie poszukiwania przepisu na sernik, który zadowoliłby mnie i moją rodzinę. Zadanie chyba nie jest trudne, ponieważ do niedawno nie piekłam zbyt wiele, a od pewnego czasu goszczą w moim domu głównie muffinki w różnych wersjach.
W przepisie, według którego aktualnie piekę zaintrygował mnie dodatek serka homogenizowanego. A pochodzi on od Patrycji (przepis oryginalny tutaj). Spróbowałam i udał się świetnie. Jedyna modyfikacja jaką wprowadziłam to użycie biszkoptów na spód. Kolejne warianty zapewne będą zawierały brzoskwinie lub rodzynki, bo to ulubione dodatki do sernika w mojej rodzinie.

SKŁADNIKI:
- 1kg sera
- 400g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 budynie waniliowe
- 6 jajek
- 100g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- biszkopty (podlużne)

DODATKI:
- konfitura figowa lub każda inna wg uznania

1. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do wystudzenia.
2. Białka oddzielamy od żółtek. Białka odkładamy, a żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, aż uzyskamy gęstą, gładką i jasną masę.
3. Do masy z żółtek i cukru dodajemy rozpuszczone, wystudzone masło i miksujemy. Następnie dodajemy kolejno małymi porcjami ser, serek homogenizowany, budynie i proszek do pieczenia miksując po każdej porcji.
4. Osobno ubijamy białka na sztywna pianę (z dodatkiem szczypty soli).
5. Białka przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
6. Jeśli używamy formy metalowej to smarujemy są tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ja zazwyczaj piekę ciasto z połowy porcji i mam do tego kwadratową, silikonową foremkę (ok 25cm x 25cm) i tej formy ani nie natłuszczam ani nie obsypuję. Po przygotowaniu formy na dno wykładamy biszkopty, a na nie nakładamy masę serową.
7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170C przez około 1h (do suchego patyczka). Następnie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Pozostawiamy w nim sernik na 15 minut.

UWAGA
W czasie pieczenia ciasto bardzo wyrasta ponad foremkę, a pod koniec opada. Nie wpływa to jednak w żaden sposób na jego smak.

Ponieważ sernik ten jest bez żadnych dodatków, proponuję podać do niego konfiturę - u mnie była to konfitura figowa.


Smacznego...
Iwona

2 komentarze:

  1. Pyyycha. Musze wypróbować. Zapraszam na chilicake.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się ze smakował:) Mmm i ta konfitura figowa...super:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...