Kiedy mam ochotę na szybkie danie obiadowe sięgam po potrawę z kurczaka z warzywami. Jest prosta w przygotowaniu i aby stanowiła pełen posiłek wystarczy dodatkowo ugotować ziemniaki lub ryż bądź przygotować pieczywo. Ja preferuję wersję z ryżem.
SKŁADNIKI (dla 4 osób):
- 2 piersi z kurczaka
- 1 papryka
- 5 większych pieczarek
- 5 łyżek mrożonej mieszanki marchewki i groszku
- olej do smażenia
- przyprawy - sól, pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- szczypta ziół (mogą być zioła prowansalskie)
- 3 łyżki bazy do ciemnych sosów (można pominąć jednak świetnie wpływa na smak) - przepis tutaj
1. Piersi z kurczaka kroimy na większe kawałki i podsmażamy ok 5-7 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą (tak aby przykryć mięso). Dodajemy bazę do ciemnych sosów.
2. Obieramy paprykę oraz pieczarki i kroimy na kawałki. Każde warzywo podsmażamy osobno przez krótki czas, tak były lekko twarde. Następnie przekładamy je do garnka z mięsem.
3. Mrożonkę (marchewkę z groszkiem) delikatnie dusimy. Trzeba bardzo na nią uważać, bo bardzo szybko stanie się zbyt miękka. Można oczywiście użyć świeżych produktów. Będzie to najlepsze rozwiązanie, jednak najczęściej nie mam pod ręką groszku, a taką mrożonkę mam zawsze.
4. Po połączeniu wszystkich składników gotujemy je razem jeszcze ok. 5 minut, aby smaki się połączyły. Dodajemy słodką paprykę w proszku oraz ewentualnie doprawiamy do smaku.
5. Można jeszcze lekko zagęścić potrawkę (2 łyżeczki mąki rozpuszczone w zimnej wodzie), ale to już opcjonalnie.
Smacznego...
Iwona
świetny pomysł na szybki obiadek:)
OdpowiedzUsuńnareszcie jakiś prosto i klarownie podany przepis nap otrawkę, oj długo szukałam :)
OdpowiedzUsuńjutro robię:)
pozdrówki
Cieszę się, że przepis jest czytelny. A jak jeszcze potrawka przygotowana według niego będzie smakować, to już pełen sukces :)
OdpowiedzUsuń