Od przygotowania sosu bolognese minęło dwa dni i niestety prawie nie mam co zamrozić. Jednak było pyszne spaghetti. Zjedliśmy go sporo i bardzo nam smakowało. Mając gotowy sos bolognese (przepis tutaj) przygotowanie spaghetti zajmuje 15 minut.
SKŁADNIKI:
- sos bolognese
- makaron (jedna garstka na jedną osobę)
- parmezan (ilość zależna od upodobań)
- liście bazylii do dekoracji
1. Gotujemy wodę, solimy ją. Wrzucamy makaron i gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok 10 minut). Jeśli podane są dwa czasy gotowania, zawsze wybieramy ten krótszy. Natomiast jeśli podany jest tylko jeden czas gotowania skracamy go o 2 minuty. Makaron powinien być al dente.
2. W czasie gotowania makaronu podgrzewamy sos oraz ścieramy na tarce parmezan (na drobnych oczkach).
3. Gotowy makaron tylko odcedzamy, nie przelewamy go wodą.
4. Podajemy bezpośrednio po ugotowaniu makaronu.
Mamy dwie możliwości podania. Preferencje mojej rodziny są podzielone, wobec tego podaję obie.
OPCJA 1- odcedzony makaron przekładamy z powrotem do garnka i dokładamy do niego sos i wszystko mieszamy. Nakładamy na talerz, posypujemy startym parmezanem i przyozdabiamy listkami bazylii.
OPCJA 2 - odcedzony makaron nakładamy bezpośrednio na talerz, formując na środku lekkie zagłębienie na sos. Nakładamy sos, posypujemy parmezanem i przyozdabiamy listkami bazylii. Ta wersja pozwala indywidualnie wymieszać sobie składniki na talerzu, bądź jeść potrawę w sposób taki jaki każdemu pasuje.
Smacznego...Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz