niedziela, 8 września 2013

Bułki z masłem smakowym

Pyszny początek niedzielnego śniadania. Ciepłe, chrupiące bułki z dodatkiem różnych masełek smakowych. Tym razem użyłam dwa rodzaje masła ziołowego - tymiankowe (przepis tutaj) oraz szałwiowe (przepis tutaj). Delikatne w smaku, dlatego też do takiego pieczywa można można zastosować wiele różnych dodatków (wędlinę, żółty ser czy nawet śledziki). Podaję te dodatki, które wybierali na dzisiejszym śniadaniu moi domownicy. Każdy sięgał po coś innego, ale na każdym talerzu gościło pieczywo z masłem ziołowym. Śniadanie było wyśmienite, a dodatkowym atutem było to, że jedliśmy je na tarasie korzystając  z uroków słonecznego, wrześniowego poranka.

Tym razem nie podaję żadnych proporcji, ani składników. Przepisy na masełka smakowe pojawiły się na blogu niedawno. Wystarczy tylko wyciągnąć z lodówki takie masełko oraz wcześniej kupić długie bułki. Bułki nacinamy ukośnie, tak aby po upieczeniu można było je pokroić wzdłuż tych nacięć. Masło nakładamy w nacięcia (1/2 - 1 łyżeczki w każde nacięcie).
Bułki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170C i pieczemy, a właściwie to podgrzewamy, zrumieniamy przez ok 5-7 minut. Bułki powinny być lekko zrumienione i mieć chrupiącą skórkę.
Podajemy bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika. Można je od razu pokroić na kromki, ale ja preferuję podanie w całości wraz z nożem. Każdy może sobie indywidualnie ukroić dowolną ilość kawałków.
 Smacznego...
Iwona

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...